În lupta cu mirosul urât din capitală: Ceban propune ca într-un an agenții economici să-și instaleze stații de preepurare

În lupta cu mirosul urât din capitală: Ceban propune ca într-un an agenții economici să-și instaleze stații de preepurare

Doi agenți economici au fost deconectați de la rețeaua publică de canalizare, iar alții riscă să ajungă în aceeași situație dacă se va dovedi că se fac vinovați de mirosul urât din capitală. Mai mult, primarul general Ion Ceban propune ca până în vara anului 2021 să fie identificate soluții tehnice ca fiecare agent economic care revarsă în canalizarea publică ape uzate industriale, să aibă instalate stații de preepurare.

Potrivit edilului Ion Ceban, până acum agenții economici ce au depășit normele de poluare au primit avize. Totodată au fost întreprinse controale inopinate și preluate probe din apele ce se revarsă în sistemul public de canalizare. Drept urmare, doi agenți economici au fost deconectați de la rețeaua publică de canalizare.

În continuare, Ceban propune să fie prezentate soluții tehnice pentru montarea stațiilor proprii de epurare sau de preepurare a apelor uzate. Termenul menționat este luna iulie 2021.

„De asemenea, în vederea optimizării sarcinilor expuse, „Apă-Canal Chișinău” va trebui să își revadă organigrama întreprinderii, în scopul instituirii unei singure structuri specializate, care va fi responsabilă de calitatea deversărilor apelor uzate și inspectarea întreprinderilor agenților economici. Actualmente sunt două structuri în acest sens. Lucrurile nu trebuie să mai continue așa. Facem tot ce ne stă în puteri pentru a schimba situația”, scrie Ceban pe pagina sa de Facebook.

Amintim că la 20 august, primarul Ion Ceban a dispus crearea unui grup de lucru pentru a depista cauza mirosului neplăcut din capitală.

Potrivit reprezentanților Stației de epurare a apelor uzate, în ultima perioadă de timp a crescut concentrația deversărilor provenite de la agenții economici care nu dispun de stații de pre-epurare. Astfel, apele utilizate în procesul tehnologic, care depășesc limitele admisibile de poluanți, sunt revărsate în sistemul public de canalizare.

Lucrările la Stația de epurare urmează să fie finalizate până în anul 2021. Mai exact, sunt desfășurate lucrări de acoperire cu strat de geotextil a unei lagune de deshidratare a nămolului, se întreprind lucrări la bazinele aerare și se dezinfectează nămolul cu soluții speciale.

Menționăm că, anterior, Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe faptul poluării apei și a aerului în municipiul Chișinău, cât și pe faptul gestionării incorecte a mijloacelor financiare, ceea ce a adus prejudicii de circa 70 milioane lei. Procurorii au scos la iveală că poluarea s-a produs din cauza nerespectării procesului tehnologic la Stația de epurare.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal