Un nou produs de garantare pentru companiile afectate de criza generată de COVID-19, lansat de Ministerul Economiei

Un nou produs de garantare pentru companiile afectate de criza generată de COVID-19, lansat de Ministerul Economiei

Un  nou produs de garantare pentru companiile afectate de criza generată de COVID-19 a fost lansat de Ministerul Economiei. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a organizat un webinar care a avut  scopul de a familiariza mediului de afaceri cu  Noul Produs. Instrumentul financiar presupune un produs de garantare cu condiții preferențiale pentru IMM-uri care poate fi utilizat la contractarea creditelor atât pentru capital de lucru, cât și pentru investiții.

„Economia moldovenească ca și economiile țărilor din lume și din regiune s-a confruntat cu două șocuri, unul intern – ca rezultat al măsurilor restrictive de izolare și unul extern, care a vizat exporturile, remitențele, investițiile străine care au suferit un declin considerabil. Conform prognozei macroeconomice revăzute pentru anul 2020, PIB-ul va avea un raport negativ de minus 4.5% în timp ce estimările pentru anul 2021 se prevăd a fi mai optimiste, cu o creștere pozitivă a PIB-ului de 4.1%”, a menționat secretarul general de stat, Lilia Palii.

Funcționara a adăugat că Guvernul a venit cu un șir de instrumente pentru a oferi suport mediului de afaceri în această situație de criză.

Noul produs financiar este lansat de ODIMM în parteneriat cu băncile comerciale din Republica Moldova pentru emiterea creditelor preferențiale IMM-urilor afectate de criza pandemica. Astfel, companiile ce au înregistrat o scădere a venitului din vânzări cu 30% în perioada martie – iunie 2020 comparativ cu perioada similară a anului precedent vor putea solicita credite pentru capital circulant garantate de stat în proporție de până la 80%, cu un comision de garantare zero până la 31.12.2021. Concomitent, companiile ce solicită credite investiționale vor putea beneficia de garanții ce vor acoperi până la 80% din credit cu o valoare de maxim 5 mln. lei.

Mijloacele financiare suplimentar alocate în cuantum de 50 mln. lei, vor fi supuse efectului de multiplicare, astfel pentru Produsul nou elaborat, capacitatea ODIMM de a emite garanții va fi de 150 mln. lei, cu posibilitatea realocării pe măsura consumării plafonului din mijloacele disponibile de la alte produse neutilizate, sau majorarea coeficientului de multiplicare.

În prezent, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii al ODIMM au fost acordate 429 garanții financiare în valoare de peste 168 milioane lei, care au asigurat debursarea creditelor în sumă de 492 milioane lei și au generat investiții în economie în valoare de peste 714 milioane lei.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal