
Principalul epidemiolog al țării, despre prezidențialele pe timp de pandemie: „Este o decizie politică pe care eu nu pot să mi-o asum”
Organizarea alegerilor prezidențiale pe timp de pandemie este o decizie politică pe care principalul epidemiolog al țării, Nicolae Furtună, spune că nu poate să și-o asume. În cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, Furtună a precizat că riscurile legate de scrutin încep de la colectarea semnăturilor
・
„Este risc pentru membrii secțiilor de vot și există riscuri până în ziua scrutinului când va veni cetățeanul. Mă uit ce se face în corturi unde se promovează unul sau alt candidat – 5-6 persoane, unii fără măști, toți umblă cu pliante, materiale electorale. Toți pașii sunt cu risc. Aici trebuie să fim atenți. Dacă era punctul meu de vedere, eu interziceam lucrul acesta și utilizați TV, online și mass-media și să reducem maxim contactul cu persoanele”, a declarat șeful de la ANSP.
Pe de altă parte, Furtună recunoaște că pandemia poate avea un termen nelimitat, de aceea amânarea alegerilor ar fi putut fi o problemă:
„Mi-i clar că până la 1 ianuarie de COVID nu scăpăm, și nici după 1 ianuarie, și nu știm ce va fi anul viitor. S-ar putea să fie o evoluție similară cu ce s-a întâmplat anul acesta. Habar nu am pe cât timp se poate de anulat alegerile. Și iar acuzații politice. Implicarea politicului și alegerile din acest an consider că este nenorocul cel mare pentru că acuș o să intrăm în circ și în teatre. Acuș toate platformele electorale o să fie axate pe COVID-19. Cu acuzații și insinuări. Să vedeți câtă clounadă o să se facă la funcția de președinte în asociere cu COVID”, susține Furtună.
Citește și: Am putea vota cu măști, mănuși și cu... pixuri personale. CEC se pregătește de alegeri în pandemie (DOC)
AGORA precizează că alegerile prezidențiale sunt preconizate pentru data de 1 noiembrie 2020.