„Cum, Doamne, poate să îndruge asemenea prostii?” și „declarații bazate pe teze naziste”. Două ex-ministre ale Sănătății și alți politicieni cer demisia lui Nicolae Furtună

„Cum, Doamne, poate să îndruge asemenea prostii?” și „declarații bazate pe teze naziste”. Două ex-ministre ale Sănătății și alți politicieni cer demisia lui Nicolae Furtună

Declarația șefului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, precum că cei decedați din cauza COVID-19 „erau o povară pentru sine și pentru cei din jur” a fost criticată dur de mai multe persoane publice. Bunăoară, fosta ministră a Sănătății în Guvernul Sandu, Ala Nemerenco, a spus că regretă că l-a numit pe Furtună în funcția de interimar la ANSP, iar o altă ex-ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan, s-a întrebat cum Furtună a putut „să îndruge asemenea prostii”. Până la această oră, conducerea Ministerului Sănătății sau a ANSP nu a venit cu o reacție la cele spuse de epidemiolog. 

Ala Nemerenco: Mi-e rușine pentru cele spuse de el

Cu un comentariu desfășurat la declarația lui Furtună a venit ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Aceasta a spus că regretă numirea dlui Furtună în funcția de director interimar la ANSP, chiar dacă a fost sfătuită „de specialiști din domeniu și toți au agreat candidatura”.

Publicitate

„Astfel, la 25 iunie 2019 am semnat ordinul de numire în funcție de interimar până la organizarea concursului. Apropo, concursul pentru funcția de director a fost organizat deja de noua guvernare și a fost câștigat de dumnealui, fiind confirmat în funcție în ianuarie 2020, fapt care mi-a trezit suspecții deoarece cei care fusese numiți de mine, nu prea erau acceptați de noua conducere. A venit pandemia peste noi și mai departe cunoașteți povestea. Dl Furtună a dezamăgit profund. Atât prin acțiunile sale, cât și prin aroganța și cinismul mesajelor. Toate ieșirile sale la TV-uri aduceau mai mult a talkshow-ri decât interviuri a unei persoane cu gândire de stat, dar ultima declarație, care a bulversat toată lumea, e pur și simplu odioasă. Să susții că orice om cu unele boli cronice e o povară, este pur și simplu depășirea oricăror limite”, a spus Nemerenco.

„Mi-e greu să scriu aceste cuvinte. Mi-e greu să comentez. Mi-e rușine pentru cele spuse de el. Și mai ales că sunt spuse de un medic”

Autor:

„În cercul meu a decedat o rudă foarte apropiată care avea din comorbidități doar o biată hipertensiune. O deplâng copiii, o deplângem noi. Ea nu era nimănui povară - veșnic dinamică, având grijă de toți, fără niciun plan să părăsească această lume... Sau colegii noștri medici? Melania Scorpan, Vasile Sîrbu, Victoria Măciucă, Corneliu Rotaru, Mihai Strătilă, și toți ceilalți - erau oare ei de moarte? Erau ei povară cuiva? Astăzi e cert un lucru - domnul Furtună trebuie să plece. Nu doar pentru declarațiile sale cu iz de goebbelsism, ci pentru că a gestionat cum nu se poate de prost situația pandemică de la noi. Nu cele 1074 persoane care au decedat cu COVID-19 au fost o povară pentru cei dragi lor. Domnul Furtună este o povară pentru noi toți”, a conchis Nemerenco.

Ruxanda Glavan: Alo, imbecililor... voi sunteți o povară

Deputata Pro Moldova și ex-ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, l-a numit pe Furtună „funcționar penal, care a omorât sute de oameni prin neglijența și incompetența sa”.

„Cum, Doamne, poate să îndruge asemenea prostii? Gașca de la conducere mai nu i-a făcut cretini pe cei care purtau mască la începutul pandemiei. Apoi au declarat că medicii se infectează din neglijență, apoi că medicii se infectează intenționat pentru a primi cei 16 mii de lei, pe urmă „olecuțîcă doctorul” a spus că virusul ăsta nu-i nimic grav, iar acum pacostea asta de Furtună a pus capac: declară că cei care au decedat și așa erau o povară pentru ei și cei din jur. Alo, imbecililor... voi sunteți o povară, nu cetățenii noștri care au pierdut lupta cu virusul! Nu vreți să repetați declarația de la TVR și în fața rudelor celor decedați?”, se întreabă deputata.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, cere demisia imediată a șefului ANSP, menționând că recenta declarație a lui Nicolae Furtună demonstrează „de cât cinism și nesimțire poate da dovada această guvernare atunci când este vorba despre oameni și despre sănătatea lor”.

„Demisia acestui personaj este singura cale prin care ofensa adusă tuturor cetățenilor Republicii Moldova, mai ales celor care au avut de suferit din cauza COVID-19, poate fi recunoscută și integral asumată. Promovarea și susținerea unor personaje de genul acestui domn Nicolae Furtună în funcții atât de importante în managementul crizei sanitare măsoară nivelul de incompetență a acestei guvernări iresponsabile și mincinoase. Guvernul Chicu nu este altceva decât guvernul electoral al lui Dodon, iar incalificabilele poziții ale fruntașilor acestei guvernări sunt pe măsura caracterului și abordărilor celui care-i mânuiește, pe măsura lui Igor Dodon.

Este extrem de periculos acest gen de abordare, unul care nu are nimic în comun cu demnitatea umană și cu respectul față de suferința aproapelui. Această sinistră matematică morbidă a lui Nicolae Furtună nu face altceva decât să developeze, în fapt, nepăsarea puterii față de oameni și față de suferința lor”, susține Năstase.

„Demisia lui Nicolae Furtună este un gest prea mic, dar absolut necesar, pentru o jignire atât de mare”.

Autor:

Dumitru Alaiba: Dacă ți se pare că mai jos nu pot cădea, înseamnă că îi subestimezi

„Şi din nou. Dacă ți se pare că mai jos nu pot cădea, înseamnă că îi subestimezi. Încerc să înțeleg - pentru ce să spui una ca asta? Domnul Furtună cel puțin conştientizează că a operat cu argumente quasi-fasciste? De ce să deschizi gura doar pentru a comite durere cuiva? De ce să nu taci mai bine?”, se întreabă deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Reamintim că ieri șeful ANSP, Nicolae Furtună, a declarat că în R. Moldova 99% din decesele cauzate de COVID-19 au survenit la persoane care au avut cel puţin o comorbiditate. „În toată lumea, COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur”, a declarat epidemiologul la emisiunea „Punctul pe AZi” la TVR Moldova.

„Nu vreau să fiu judecat şi să par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau - în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, în Republica Moldova”, a declarat Nicolae Furtună.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal