Avocata lui Filat ar putea deveni judecătoare, iar alți magistrați, care au ajuns în atenția jurnaliștilor de investigație, promovați în funcții

Avocata lui Filat ar putea deveni judecătoare, iar alți magistrați, care au ajuns în atenția jurnaliștilor de investigație, promovați în funcții

Mai mulți judecători și avocați ar putea fi promovați în funcții după ce solicitările acestora au fost aprobate de CSM în cadrul ședinței de astăzi. Printre aceștia e vorba de avocata lui Vlad Filat care vrea să devină judecătoare sau magistrata Judecătoriei Orhei Ecaterina Buzu care, în octombrie 2014, a primit calificativul „insuficient” din partea Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor din cadrul CSM.

Astfel, potrivit listei solicitanților e vorba de nouă judecători care solicită promovarea în funcție administrativă și doi solicitanți la funcția de judecător printre care și Cristina Bancu, avocata fostului premier Vlad Filat.

Printre judecătorii care își doresc promovare se regăsește și Petru Moraru. În urmă cu trei ani, Ziarul de Gardă scria despre acesta că a făcut parte din completul de judecători care a decis că generalii Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari nu au încălcat legea în timpul evenimentelor din aprilie 2009. La fel, în 2015, la scurt timp după ce a ajuns judecător la CSJ, Petru Moraru a ajuns în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), iar inspectorii au constatat că Moraru nu a indicat în declaraţia sa de avere „deţinerea în proprietate din 1996 a unui automobil de model Audi 100, fabricat în 1985, şi calitatea de comodatar, la data declarării, a automobilului Volkswagen Tuareg, fabricat în 2005, un venit în sumă de 150 de mii de lei, obţinut din înstrăinarea unui apartament, opt conturi bancare cu solduri nesemnificative, dar şi două construcţii accesorii, bucătărie de vară şi garaj, aferente casei de locuit declarate”. Totuși, într-un final, cauza a fost clasată în urma explicaţiilor oferite de magistrat.

O altă magistrată inclusă în lista solicitanților e Ecaterina Buzu. Potrivit magistrat.md, până a fi judecătoare, Buzu a fost grefieră şi consultantă la Judecătoria Centru, iar în anii 2006-2012 a activat în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), fiind, până a deveni judecătoare, şefa Aparatului CSM. Tot Ziarul de Gardă scrie că, în octombrie 2014, magistrata a primit calificativul „insuficient” din partea Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor din cadrul CSM. Membrii Colegiului au constatat că Buzu ar comite mai multe încălcări în timpul examinării dosarelor. În document se mai spune că magistrata a început a înregistra şedinţele de judecată cu dictafonul abia din 2014, după ce a fost chemată la CSM pentru a oferi explicaţii şi, ulterior, atenţionată. „Uneori, în şedinţele de judecată, poate întrerupe declaraţiile participantului la proces fără explicaţie, iar în relaţiile cu colegii admite un comportament necolegial”, se spune în hotărâre. Ecaterina Buzu a atacat-o la CSJ, nefiind de acord cu aceste constatări, doar că nu a obţinut câştig de cauză. Astfel, peste un an, în noiembrie 2015, urma să fie evaluată repetat, pe cale extraordinară. Pe 18 decembrie 2015, ea era în lista judecătorilor care urmau să fie evaluaţi, dar procedura a fost amânată, la solicitarea magistratei.

Publicitate

Și Dumitru Mardari, judecător la CSJ din anul 2013, a intrat în atenția presei după ce s-a constatat că într-o perioadă scurtă, la începutul anului 2016, Dumitru Mardari a intrat în posesia a două apartamente în sectorul Ciocana. Ambele au intrat în posesia sa prin „succesiune testamentară” de la tatăl său, Vasile. Ambele apartamente se află într-un complex locativ din str. Mihail Sadoveanu, foarte aproape de Judecătoria Ciocana, acolo unde Mardari a lucrat până în 2013, până a fi promovat la CSJ. Dumitru Mardari, în perioada în care tatăl său investea în apartamente, era preşedintele Judecătoriei Ciocana. Tot în 2014, judecătorul a devenit beneficiarul a patru hectare de teren agricol prin „succesiune legală”, dar şi proprietarul a nu mai puţin de 11 încăperi nelocative, obţinute, la fel, prin succesiune legală şi testamentară.

La fel, și magistrata Judecătoriei Edineț Lilia Țurcan cere să fie promovată. Anterior, ea a reziliat în trei minute peste 300 de contracte ale mai multor cotași de la Drepcăuți, impunând astfel companiei „Drebozaci” să achite peste 3,5 milioane de lei datorie fictivă. Totodată, a eliberat la 13 septembrie 2018 două persoane care au recunoscut că au omorât un bărbat în bătaie, scrie deschide.md. La 18 octombrie, preşedintele CSM Victor Micu a propus-o pentru Ordinul "Gloria Muncii", alături de judecătorii Nina Cernat, de la Curtea de Apel Chişinău, şi Vasile Şchiopu, Judecătoria Ungheni, care de altfel se regăsește în actuala listă a solicitanților pentru promovarea în funcție. În cele din urmă, însă, Igor Dodon nu i-a oferit magistratei Lilia Țurcan Ordinul de Stat „Gloria Muncii”, ci doar celor doi judecători. La fel, în presă se mai menționa că unul dintre cele mai mari salarii în rândul șefilor instanțelor raionale încasa președinta Judecătoriei Edineț, Lilia Țurcan. Cel puțin acest lucru denotă din actul de avere completat de magistrată, unde trece o remunerare de 415 210 lei, ceea ce înseamnă un venit lunar de peste 34 de mii de lei.

Judecătorul Valeriu Hudoba a ajuns și el în atenția jurnaliștilor după ce a împrumutat sume mari de bani pentru a-și cumpăra imobile. Asta se întâmpla în anul 2018. Anticorupție.md scria că cele mai mari credite pentru a-și mări averea au fost contractate de magistratul Hudoba de la Judecătoria Comrat. În 2017, el a luat nu mai puțin de șase împrumuturi. Primul, cel mai mare, în valoare de jumătate de milion de lei, urmează a fi restituit până în 2021, cu o rată a dobânzii de 7%. Alte împrumuturi, în valoare de 4.000, 36.000, 3.000, 100.000, și, respectiv, de 70.000 de lei, urmează să fie întoarse, pe rând, până în 2025, cu rata dobânzii zero. Cu acești bani, Valeriu Hudoba a procurat două terenuri intravilane cu suprafața totală de 18 ari, o casă de locuit de 57,6 metri pătrați, precum și două spații comerciale, de 28,4, şi respectiv 76,1 metri pătrați (acest spațiu comercial îi revine judecătorului în proporție de 48,7%). Achizițiile se ridică la peste 700.000 de lei.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal