Cu aspirație, plini de entuziasm și neînfricați. Cum văd studenții viitorul medicinei,  în contextul pericolului de infectare cu COVID-19 (VIDEO)

Cu aspirație, plini de entuziasm și neînfricați. Cum văd studenții viitorul medicinei, în contextul pericolului de infectare cu COVID-19 (VIDEO)

Cu aspirație, plini de entuziasm și neînfricați. Așa i-am găsit luni, 7 septembrie, pe studenții anului I de la Facultatea de Medicină și Facultatea de Stomatologie de la Universitate de Stat „Nicolae Testemițanu”, în prima zi în calitate de student. Din cauza pandemiei de coronavirus, aceștia au început anul de studii mai târziu cu o săptămână, decât în anii precedenți. Studenții spun că virusul COVID-19 nu le stă în cale să devină medici. 

„La aces pas am mers conștient trei ani. Mi-am făcut cunoștiință cu un prieten care este stomatolog și am făcut practică la el. Mi-a plăcut foarte mult. Nimic nu o să mă oprească. Dacă eu am un vis, atunci o să-l îndeplinesc”, spune Anastasia.

„Eu cred că asta nu o să împiedice să obținem ceea ce îmi doresc”, a menționat Ilie.

Publicitate

„Eu cred că în primul rând trebuie să păstrăm calmul și trebuie să ținem cont de acea igienă, de restricții minimale ca să purtăm mască în spații închise, să ne dezinfectăm mâinele și să fim precauți. Odată ce tu accepți să devii medic, tu îți asumi anumite responsabilități că în așa situații tu trebuie să mergi, chiar dacă îți este frică și să faci ceea pentru ce ești destinat să faci”, afirmă Lolita.

„Clar că îmi este puțin frică, dar până la urmă asta este datoria de medic. Trebuie să faci orice pentru sănătatea oamenilor”, ne-a spus Vladimir.

Cursanții vor începe anul de studii după modelul șapte, adică învățarea mixtă, ceea ce înseamnă că până pe data de 14 septembrie aceștia ar urma să facă lecții de la distanță.

„Eu am înțeles că prima săptămână vom învăța online, iar mai apoi am putea veni la universitate”, afirmă Anastasia.

„O să avem învățământ mixt. De două ori pe săptămână probabil o să venim la seminare aici. În rest prelegerile vor fi online”, a punctat Lolita.

Chiar daca este abia anul I la Specialitatea de Asistență Medicală Generală, Maxim a reușit deja să fie pe frontul de luptă cu coronavirusul.

„Eu după colegiu am lucrat la spitalul de Urgență. De la început a fost greu, dar acum situația este stabilă”, ne-a povestit entuzismat Maxim.

De partea cealaltă, studenții de la universitatea de Medicină de la noi, din anul IV, deși au fost în vacanță forțată, nu au pierdut timpul în zadar. Pentru că știu cât de importantă este protecția și sănătatea angajaților medicali, s-au gândit să ofere voluntar ajutorul pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Aceștia au luptat cot la cot alături de colegii lor, pentru a salva viețile oamenilor afectați de virus.

„Vara noi am făcut practică. Studenții au ajutat la situația epidemiologică atunci când intrau în țară din diferite țări ca: Germania, Italia, care erau sub un risc de pandemie. Noi ulterior ca voluntariat am monitorizat acești oameni și am făcut baze de date care le expediam medicilor din fiecare raion. Majoritatea dintre noi au făcut practica. Unii chiar au fost voluntari în secțiile COVID”, a menționat Mihai.

În anul curent, la USMF „Nicolae Testemițanu” au fost admiși la studii 928 de persoane, dintre care 580 la specialitatea Medicină, 176 la Stomatologie, 85 la Farmacie, 27 la Sănătate publică, 20 la Optometrie, 25 la Asistența medicală generală, iar 15 tineri au fost înmatriculați la noua specialitate – Tehnologie radiologică

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal