Funcția de director interimar al ANSP va fi asigurată de Vasile Guștiuc. Iată ce formare profesională are și ce avere declară

Funcția de director interimar al ANSP va fi asigurată de Vasile Guștiuc. Iată ce formare profesională are și ce avere declară

Agenția Națională de Sănătate Publică va fi condusă temporar de Vasile Guștiuc care va asigura funcția de șef-interimar. Până acum, Guștiuc a fost director adjunct în aceeași instituție. Decizia vine după ce pe 8 septembrie Nicolae Furtună a demisionat din funcția de director.

Funcția de director interimar al ANSP va fi asigurată de Vasile Guștiuc care activează din februarie 2018 în calitate de director adjunct în cadrul aceleiași instituții. Acesta este inspector-șef sanitar de stat.

Până a veni la ANSP, Guștiuc a activat în calitate de medic-șef al Centrului de Sănătate Publică Orhei. În această funcție fiind opt ani, din 2010 până în 2018.

Iar și mai devreme, începând cu 2006 până în 2010, noul șef interimar al ANSP a fost medic-șef adjunct în cadrul CMPM Chișinău.

Vasile Guștiuc este absolvent al USMF „Nicolae Testimițanu”, iar cariera profesională și-a început-o în 1994 în calitate de medic intern, iar mai apoi medic igienist la Centrul de Sănătate Publică din raionul Orhei.

În declarația de avere și interese personale din 2019, Guștiuc indică un salariu anual în sumă totală de 189.728 lei. În proprietate deține un automobil de model Rower 45, anul producției - 2003 (valoarea autoturismului - 33.440 lei). Totodată, șeful-interimar ANSP a contractat în 2019 un credit în sumă de 100.000 ce urmează a fi restituit în anul 2020. Locuințe sau bunuri imobiliare, Guștiuc nu declară.

Amintim că directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, și-a anunțat demisia pe 8 septembrie. Epidemiologul a fost convocat de premierul, Ion Chicu, într-o ședință la Guvern. Furtună a raportat starea de lucruri din cadrul ANSP privind proiectele demarate și care necesită a fi continuate, dar și problemele stringente cu care se confruntă.

Se întâmplă după ce mai mulți oficiali au cerut să elibereze funcția de șef, urmare a unei declarații din cadrul unei emisiuni televizate că „în toată lumea, COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur”.

Înainte de a lua decizia de a demisiona, Furtună a ieșit într-o conferință de presă și a cerut scuze publice pentru declarațiile sale, afirmând că nu a fost înțeles corect.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal