Pacienții infectați cu COVID-19 și persoanele în autoizolare pot solicita urna mobilă pentru ziua scrutinului. Echipele vor aplica măsuri de protecție individuală

Pacienții infectați cu COVID-19 și persoanele în autoizolare pot solicita urna mobilă pentru ziua scrutinului. Echipele vor aplica măsuri de protecție individuală

Pacienții infectați cu COVID-19 și persoanele aflate în autoizolare vor putea solicita urna mobilă la domiciliu sau în spitale pentru a-și exprima dreptul la vot. Potrivit reprezentanților Comisiei Centrală Electorale, în aceste cazuri se aplică regulile generale existente, atât doar că echipele vor fi dotate cu echipament de protecție corespunzător și dezinfectanți. Istrucțiunea detaliată a fost stabilită de Comisia Națională pentru Sănătate Publică.

„Dacă persoana este în izolare sau nu se poate prezenta la secția de vot din alte motive, inclusiv și din cauză că urmează tratament anti-COVID la domiciliu, are dreptul de a solicita urna mobilă”, a menționat pentru AGORA șeful Comisiei Electorală Centrală, Dorin Cimil.

Potrivit lui, au fost luate în calcul toate situațiile așa încât fiecare cetățean să-și poată exercita dreptul la vot. Urna va fi solicitată la domiciliu, conform regulilor generale.

Totuși, pe timp de pandemie a fost asigurată echiparea corespunzătoare a persoanelor care vor merge la domiciliul celor infectați. Aceștia sunt parte din echipele secțiilor de votare. Totodată, în locuințe vor intra un un număr redus de persoane, iar utilajul va fi prelucrat corespunzător.

Potrivit hotărârii nr. 24 din 12 august a CNSP, în cazul în care la secţia de votare au fost depuse solicitările de votare la locul aflării de la persoanele care se află în regim de autoizolare în contextul contaminării cu COVID-19, echipa cu urna mobilă se va deplasa mai întîi la persoanele în etate, persoanele cu dizabilităţi locomotorii, persoanele care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu pot să se prezinte personal la secţia de votare şi apoi (ultimii vor fi) la persoane care se află în regim de autoizolare.

După caz, pot fi trimise două echipe cu urne de vot mobile. O echipă se va deplasa la persoane aflate în regim de autoizolare în contextul contaminării cu COVID-19 şi a doua la ceilalţi alegători.

Transportul utilizat de echipele mobile pentru votarea la locul aflării va fi supus dezinfecţiei după fiecare caz deservit. Regulile se aplică și pentru cazurile pacienților internați în instituțiile medico-sanitare.

Înainte de a fi readus în localul secţiei de votare, echipamentul electoral va fi prelucrat cu soluţie dezinfectantă pe bază de alcool

Astfel, pentru a putea vota cu urna mobilă, doritorii vor trebui să anunțe birourile electorale începând cu două săptămâni înaintea ziua alegerilor sau chiar în ziua scrutinului, nu mai târziu de ora 15:00 așa încât, echipele să reușească să întreprindă măsurile de siguranță și de mobilizare.

AGORA precizează că alegerile prezidențiale sunt preconizate pentru data de 1 noiembrie 2020.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal