Bolile netransmisibile sunt cauza principală a deceselor în R. Moldova și la nivel mondial. Jumătate din cazurile letale, cauzate de afecțiuni cardiace

Bolile netransmisibile sunt cauza principală a deceselor în R. Moldova și la nivel mondial. Jumătate din cazurile letale, cauzate de afecțiuni cardiace

Bolilor netransmisibile (BNT) reprezintă cauza principală a deceselor în R. Moldova și constituie circa 89%  din stările morbide înregistrate la nivel național. Cele mai frecvente cazuri letale țin de bolile aparatului circulator - 58,5% și tumori -16,8%. Situația este asemănătoare și la nivel mondial, semnalează specialiștii în domeniu. 

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în R. Moldova, anul trecut, în structura cazurilor de decese înregistrate prevalează bolile aparatului circulator -58,5%, tumorile -16,8%, bolile cronice ale aparatului digestiv - 8,9%, bolile cronice ale aparatului respirator -4,3%, diabet zaharat -1,1% și alte cauze -5,5%.

Constituie o problemă majoră și prevalența înaltă a hipertensiunii arteriale - 45% și a obezității -24%, care în absoluta majoritate a cazurilor pot fi prevenite prin menținerea unui stil de viață sănătos.

Se estimează că odată cu îmbătrâirea populației va crește și povara BNT până în 2025 – deci timpul de a acționa este acum, cred sprecialiștii în domeniul sănătății.

BNT, precum bolile cardiovasculare, cancerele, bolile respiratorii cronice și diabetul zaharat sunt determinate primordial de cinci factori de risc modificabili – consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul nociv de alcool și poluarea aerului atmosferic.

Dintre toate bolile netransmisibile, bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de deces și la nivel mondial – 17,9 milioane de persoane anual, urmate de cancer cu 9,0 milioane, bolile respiratorii – 3,9 milioane și diabetul zaharat – 1,6 milioane.

BNT sunt principala cauză de deces și dizabilitate la nivel mondial. Anual circa 41 de milioane de oameni decedează din cauza unei BNT, echivalent cu 71% din numărul total de decese la nivel global. Adițional, 15 milioane de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani mor anual prematur din cauza unei BNT, iar peste 86% din aceste decese premature au loc în țările cu venituri mici și mijlocii.

Pandemia de COVID-19 a scos și mai mult în evidență importanța prevenirii BNT – peste 90% din persoanele decedate de această infecție au avut ca co-morbidități boli cronice. A devenit clar, că reducerea prevalenței BNT va reduce și vulnerabilitatea populației la diferite infecții emergente.

Astfel, în perioada 7-13 septembrie se organizată pentru a treia oară consecutiv campania anuală a săptămânii globale de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile. Scopul acestui eveniment este atragerea atenției statelor asupra prevenirii și controlul bolilor netransmisibile.

ANSP menționează că intervențiile de management al BNT sunt esențiale pentru atingerea țintei globale de reducere cu 25% a mortalității premature prin BNT până în anul 2025, iar ținta Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) este reducerea cu o treime a deceselor premature prin BNT până în 2030.

Actaulamente, este în curs de elaborare un nou Program Național de prevenire și control a BNT pentru anii 2021-2025, care va prevedea și acțiunile necesare pentru atingerea țintelor naționale.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal