Peste două mii de kilometri în 85 de zile, somn sub cerul liber și un ochi vânăt: Povestea lui Andrei Ganja, moldoveanul care s-a luat la întrecere cu propriile limite

Peste două mii de kilometri în 85 de zile, somn sub cerul liber și un ochi vânăt: Povestea lui Andrei Ganja, moldoveanul care s-a luat la întrecere cu propriile limite

83 de zile și 2.233 de kilometri. Ce-s aceste cifre? Nimic altceva decât dovada că atunci când îți dorești ceva cu adevărat, poți. Nu îți setezi limite, doar mergi înainte. Astăzi îți prezentăm povestea lui Andrei Ganja, moldoveanul care și-a luat lumea în cap și a pornit la drum. Însă, nu orice fel de drum. Andrei traversează Grecia alergând. Cum este să călătorești fugind, fără hotel, transport și condiții de cinci stele, să dormi ascultând valurile mării, ne povestește chiar Andrei. Și de ce a umblat o vreme cu ochiul vânăt, tot el ne spune. 

„De ce să nu o fac și eu?” s-a întrebat Andrei atunci când a văzut alți oameni care iau la pas o țară sau alta. Acei oameni i-au transmis o doză de inspirație și de acolo și-a început aventura.

„Ideea a venit odată cu aventurile lui Vladislav Pușnei, care a mers cu bicicleta din Moldova până în Norvegia. M-a inspirat și Andrei Plugaru, care a traversat Italia în 96 de zile. Am zis de ce să nu ofac și eu? La un moment dat, am lăsat ideea la o parte, dar când s-a început pandemia m-am gândit că acum este momentul și am hotărât să nu plătesc gazda în Londra (n.r. - Andrei era stabilit în Marea Britanie), dar să profit de moment și să călătoresc alergând prin Grecia timp de 90 de zile”, ne-a povestit moldoveanul.

Publicitate

A pornit la drum doar cu un ghiozdan în care a pus strictul necesar și mult entuziasm.

„În rucsac am pus doar niște haine pentru a mă putea încălzi noaptea. De asemenea mi-am luat lucrurile care-mi asigură igiena, powerbanck-ul și cablurile care îmi premit să încarc telefonul. Și cam atât”, ne-a spus Andrei.

Inițial, Andrei și-a pus drept scop să parcurgă două mii de kilometri în 90 de zile, dar... a atins ținta în ziua cu numărul 75. Rezultat pe care l-a obținut datorită antrenamentelor zilnice pe care le face din 2016.

...

La două săptămâni de la începutul aventurii sale prin Grecia, Andrei a primit o veste pe care poate mulți ar catalogao drept proastă, însă el a luat-o drept „o încercare”.

„Din Londra am plecat cu ideea că eram asigurat de stat, dar ulterior angajatorii m-au sunat și mi-au spus că nu mă mai pot plăti pentru că afacerea nu mai rezistă din cauza pandemiei. Atunci mi-am zis că este o încercare pentru mine, să văd cum o să mă descurc. Cineva dintre prietenii mei mi-a sugerat să fac un cont de PayPal, au zis că vor încerca să mă susțină. Și am îneput să primesc susținere financiară nu numai de la prieteni, dar și de la oamenii cărora le place ce fac eu” a afirmat Andrei.

{{blockquote\?În plus, am hotărât că 10% din bani să plece către un caz caritabil. Dacă îmi vin finațe de trai de la cineva, atunci pentru a crea un echilibru, transmit și eu altcuiva.

||Andrei Ganja

Autor:

Cazare... sub cerul liber

Tânărul spune că majoritatea banilor îi cheltuie pentru mâncare, iar uneori achită pentru a închiria șezlonguri. În toată această ecuație lipsește cazarea. Știți de ce? Pentru că Andrei a ales să doarmă pe malul mării, în munți sau chiar în livezi de măslini.

„În munți am dormit o singură dată, din curiozitate. Când am ajuns prin Atena am fost nevoit să dorm pe o bancă umedă pentru că mă aflam la ieșirea din oraș. Dar, de obicei, dorm pe malul mării. Uneori, dacă sunt departe de mare, aleg să dorm unde e loc verde sau într-o livadă de măsline, unde nu mă vede nimeni, ca să nu mă deranjeze noaptea”, ne-a zis Andrei.

Întrebat dacă l-au bântuit, măcar pentru o clipă, gânduri de a renunța la cursa pe care a început-o, moldoveanul ne-a răspuns franc: „Nu am avut așa gânduri”.

Nu-i totul roz sau cum a ajuns cu ochiul vânăt

Viața poate fi imprevizibilă, iar ceea se ni se întâmplă acum o poate lua razna în orice clipă. Andrei alerga, ca în orice altă zi, de altfel. Nimic nu prevedea pumnul pe care și l-a luat în ochi de la un localnic.

„Una dintre cele mai neplăcute situații: Când am mers printr-o localitate unde erau romi și mi s-a furat telefonul din mers. Am încercat să-l reîntorc și am primit-o direct în față. Prima dată am umblat și eu cu ochiul vânăt”, și-a amintit Andrei.

„Momente plăcute sunt cu mult mai multe. Peisajele… cred că am supradoză de peisaje frumoase. Când o să mă întorc la Londra o să îmi amintesc că trebuie să prețuiești lucrurile pe moment, când le vezi. Locurile frumoase m-au impresionat. Odată s-a întâmplat că am alergat pe un drum îngust, iar vreo 5-6 kilometri prin părți era apă. Au fost momente când am dormit pe insule mai mici sau mai mare și acoo erau micro-orășele, asta era interesant”, a subliniat moldoveanul.

Totul pentru emoții și amintiri

„Altă situație neplăcută este atunci când merg și rog oamenii să-mi ofere posibilitatea de a-mi încărca telefonul ori atunci când am nevoie de internet și le cer parola dela WI-FI. Momente din astea… . Ori igiena personală undeori lasă de dorit. Când hainele sunt murdare ori, spre exemplu, părul nu l-am spălat cu șampon de trei luni, dar sunt momente cărora le poți rezista în schimbul emoțiilor și amitirilor pe care le am”, mai povestește bărbatul.

Oamenii

Deși a pornit singur la drum, Andrei ne-a povestit că inevitabil interacționează cu mulți oameni. Apropo, spune că a devenit mai sociabil de când a ajuns în Grecia.

„Cu localnicii vrei nu vrei interacționezi. Trebuie să intri la magazin, trebuie să îți cumper câteceva. Sau când intri într-un sat, lumea se uită la tine ca la un străin. Inițial, ți se pare că te privesc cu rău, dar sunt curioși când văd turiști. Mă abordează direct în limba engleză și mă întreabă de unde sunt”, relatează bărbatul.

M-au impresionat unii oameni care, fără să aștepte ceva în schimb, mi-au oferit o mână de ajutor.

Andrei Ganja

Autor:

„Apropo, o moldoveancă din Grecia m-a văzut pe Instagram și mi-a scris, apoi ne-am întâlnit. Aceeași situație și cu un grec. A aflat istoria mea și am mers împreună, cu motocicleta la plajă, am mâncat împreună”, a mai povestit Andrei.

De ce Grecia?

De ce am descis anume Grecia să o vizitez? Îmi era interesantă această țară, am vrut să descopăr cultura lor. Mi-am proppus să merg într-o țară în care se vorbește o limbă pe care nu o știu. Am vrut să fie o încercare pentru mine, să văd cum o să mă descurc.

O zi din viața lui Andrei

„Dimineața, când mă trezesc, dacă sunt pe malul mării, iar asta se întâmplă des - fac o sută de metri înnotând într-o direcție și alți o sută de metri în altă direcție. După asta fac încălzirea și plec la alergat. Dacă alerg 22 de kilometri pe zi, atunci asta îmi ocupă circa două ore. Dacă alerg distanțe mai lungi, am nevoie de trei sau chiar patru ore.

...

Ulterior, mă ocup de redactarea conținutului video despre experiența mea pe care îl pun pe rețelele de socializare. Uneori, dacă noaptea este friguroasă și umedă, am nevoie să dorm ziua pentru a recupera orele de somn nedormite pe timpul nopții”, a specificat Andrei Ganja.

Am înțeles că atunci că când toată lumea găsește părți negative într-un lucru, tu poți găsi un plus, ceva pozitiv. Iar eu am găsit acest plus.

Andrei Ganja

Autor:

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal