72 de ore au trecut. Bugetul de Stat pe anul 2015 a intrat în vigoare

72 de ore au trecut. Bugetul de Stat pe anul 2015 a intrat în vigoare

Proiectul de lege privind politica fiscală pe anul 2015, Legea Bugetului de Stat, Bugetul Asigurărilor Sociale și Bugetul Asigurărilor Medicale, pentru care Guvernul Gaburici și-a asumat răspunderea au intrat în vigoare. Asta după ce nici un grup de Parlamentari din opoziție nu a înregistrat o moțiune de cenzură contra Guvernului în termenul prevăzut de Constituție, informează Agora.

Premierul Chiril Gaburici a declarat miercuri în Ședința Guvernului că situația economică este dificilă și este necesar de a lua decizii ferme de a stabiliza situația. Totodată, fiind un Guvern minoritar, executivul nu poate spera că Legislativul va vota foarte rapid aceste legi.

”În mod normal bugetul 2015 nu se aprobă în luna aprilie, trebuia să fie votat în noiembrie-decembrie 2014. Trebuie să avem o claritate de unde începem discuțiile și negocierile cu partenerii noștri externi. În același timp am dus discuții cu partenerii sociali, care au venit cu o serie de recomandări. O parte din aceste recomandări ce țin de politica bugetar-fiscală se află în proiectele noastre de legi, o altă parte urmează a fi revăzute și rectificate pe parcurs. Noi venim cu multe îmbunătățiri pentru cetățeni și mediul de afaceri în aceste proiecte și mizăm pe înțelegerea celor din Parlament,” a declarat Chiril Gaburici.

Publicitate

Opoziția a contestat, dar nu a inițiat moțiune

După asumarea răspunderii în Parlament pe cele 4 proiecte de legi, Igor Dodon a declarat că dorește să inițieze o moțiune de cenzură. Totuși socialiștii au doar 25 de mandate, iar pentru a o depune este nevoie de 26 de semnături ale aleșilor locali.

Dodon a făcut apel la opoziția parlamentară „să lase ideologiile și să facă tot posibilul să oprească adoptarea acelor legi

”Dacă sunteți indignați de această politică fiscală lăsați ambițiile personale și interesele. Dacă dvs nu o să doriți să fie înregistrată moțiunea de cenzură, inițiați voi o moțiune de cenzură și noi o vom susține”, a declarat Dodon.

Deputatul neafiliat Irina Vlah, aleasă în funcția de Bașcan a Găgăuziei a declarat că nu dorește să își strice relațiile cu Guvernul, de acea s-a abținut. Iurie Leancă și Valeriu Munteanu au evitat să spună dacă vor semna moțiunea de cenzură înaintată de către deputații socialiști.

„Este un act fără precedent care este la limita legalității și constituționalității. Este un „soi de atac raider care îl face Guvernul Minoritar asupra votului care l-au dat cetățenii”, declara Valeriu Munteanu după depunerea moțiunii de cenzură.

Ce prevede Legea?

Legea Fundamentală a Republicii Moldova prevede în Articolul 106(prim)Angajarea răspunderii Guvernului

Potrivit alienatului 1, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege.

Potrivit alineatului 2, Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, declaraţiei de politică generală sau proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 106.

Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat se consideră adoptat, iar programul sau declaraţia de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Astfel termenul de 3 zile de la asumarea răspunderii în fața Parlamentului a expirat astăzi la ora 14:30, iar potrivit Constituției, documentele pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea sunt considerate valabile.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal