
În ciuda pandemiei de COVID-19, tot mai mulți tineri aleg să devină medici. Numărul studenților a crescut în comparație cu anul trecut (VIDEO)
Dedicația eroilor în halate albe i-a motivat pe tinerii pasionați de medicină să aleagă acest domeniu. Anul acesta, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au fost depuse 1.625 de dosare, cu o treime mai multe decât anul trecut.
・
„Marea majoritate vin cu intenție sufletească și omenească de a deveni doctori, indiferent de circumstanțele care sunt”, a menționat Gheorghe Plăcintă, decanul Facultății de Medicină nr. 1, de la USMF.
Numărul studenților străini veniți să învețe medicină în țara noastră, a scăzut.
„Dacă am face comparație cu ceilalți ani, noi avem aproximativ același număr de studenți care-și fac studiile la buget, și un pic mai mare care-și fac studiile prin contract, vorbim de cetățenii autohtoni”, mai spune Gheorghe Plăcintă.
Cei mai mulți au optat pentru specialitatea Stomatologie, unde s-au înregistrat 42 de persoane pentru un loc fără taxă. Pentru specialităţile Farmacie şi Optometrie au optat câte 16 şi, respectiv, 5 pretendenţi, iar la asistenţa medicală generală sunt 4 candidați pe un loc.
„Au fost admiși la studii 170 de studenți cu predare atât în limba română, cât și în rusă. Cereri au fost mai multe anul acesta. Anii trecuți au fost înmatriculați, nu vă pot spune exact, dar la sigur au fost înmatriculați mai puțin decât anul acesta”, a precizat Elena Stepco, prodecană Facultatea de Stomatologie.
În plină pandemie, lecțiile viitorilor stomatologi au loc online, atât cele practice, cât și teoretice
„Pentru anii 2, 3, 4 și 5 lecțiile sunt online, indiferent dacă este lecție teoretică sau practică. 02:17- 02:24 Până la 15 octombrie nu pot fi petrecute lecțiile practice în clinici”, afirmă Elena Stepco.
Unii studenți de la Facultatea de Medicină însă, sunt deja antrenați în lupta cu COVID-19
„Foarte mulți studenți sunt acum nemijlocit antrenați în centrele COVID, inclusiv la pacienții gravi în secțiile de terapie intensivă și renimare. Continuă să lucreze, dornici să se angajează”, menționează decanul Facultății de medicină nr. 1, de la USMF.
Situația privind echipamentele de protecție împotriva COVID-19 pare să difere de la o facultate la alta
„Se vor asigura toate condițiile de securitate atât pentru profesori, cât și pentru studenți. Vor fi asigurați și studenții și profesorii cu toate măsurile de protecție: halat, mască, ochelari, mănuși”, spune prodecană Facultatea de Stomatologie.
„Universitatea nu poate să ofere îmbrăcăminte, protecție. Ele sunt oferite de către instituțiile medico-sanitare publice, acolo unde sunt pacienții și unde studenții lucrează sau îți fac practica, stagierea respectivă”, a subliniat Gheorghe Plăcintă.
USMF a oferit anul acesta 440 de locuri la buget, cu 35 mai multe decât în 2019 și numărul locurilor în bază de contract a fost majorat de la 342 la 596