
Pro Moldova o așteaptă pe ministra Sănătății în sala de plen a Parlamentului: „Avem multe întrebări la care așteptăm răspunsuri” (UPDATE)
Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, este invitată de grupul Pro Moldova în sala de plen a Parlamentului pentru a răspunde la întrebările care au apărut în contextul gestionării pandemiei de COVID-19. Declarația a fost făcută de deputata, Ruxanda Glavan, în cadrul unui briefing de presă. De asemenea, parlamentara a venit și cu o serie de propuneri pentru guvernare. Propunerea Pro Moldova nu a fost susținută de deputați.
・
„Constatând pierderea totală a controlului asupra infecției COVID, creșterea vertiginoasă a numărului de infecări în rândul populației, elevilor, studenților, profesorilor, o inventăm la audieri pe ministra Sănătășii, Viorica Dumbrăveanu. Avem multe întrebări la care așteptăm răspunsuri”, a spus Glavan.
Deputata a venit cu un apel public față de guvernare solicitând să oprească „metodele represive și demotivante orientate cu mult zel împotriva eroilor în halate albe”:
„Pro Moldova propune păstrarea indemnizației de 16.000 de lei cu achitarea acesteia în termeni proximi pentru cei deja îmbolnăviți. Introducerea indemnizației unice de 100.000 de lei pentru familiile în care a decedat un angajat din sistemul de sănătate și realocarea banilor blocați pentru proiecte electorale în sensul dublării salariilor medicilor”.
AGORA precizează că deputații Platformei DA și cei ai partidului Pro Moldova nu vor susține hotărârea de Guvern ce prevede anularea sprijinului de 16.000 de lei pentru angajaților din sănătate și angajații altor instituții bugetare, infectați cu COVID-19. În acest sens, cele două formațiuni au înaintat amendamente ce prevăd excluderea acestui articol din proiectul de lege privind modificarea unor acte normative aprobat de Cabinetul de miniștri la ședința din 3 septembrie.
Amintim că indemnizația unică de 16.000 de lei pentru lucrătorii medicali și angajații altor instituții bugetare care s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă ar putea fi anulată. Aceasta pentru că, în cadrul ședinței din 3 septembrie a Guvernului, miniștrii au abrogat respectiva prevedere din Legea 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative.
Decizia aprobată de Guvern urmează să ajungă în Parlament pentru a fi examinată de deputați.
Menționăm că că în luna aprilie, după ce au fost anunțate mai multe cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea de alocare a indemnizației unice în valoare de 16 mii de lei pentru această categorie de angajați, dar și pentru alți angajați din sfera bugetară, care s-au infectat în timpul exercitării serviciului. Sursa indemnizațiilor este fondul de intervenție al Guvernului.