
„E construită ca un coteț în grădină”. Platforma DA a cerut, fără succes, audierea ministrului Economiei pe marginea construcției Arenei Chișinău
Platforma DA a cerut, la ședința plenară a Parlamentului, audierea în Legislativ a ministrului Economiei și Infrastructurii, Serghei Railean, cu privire la construcția Arenei Chișinău. Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a opinat că acest proiect „e o schemă criminală” al cărei „capăt nu se vede”. Solicitarea cu privire la audieri nu a trecut. Fracțiunea a cerut organizarea unor audieri și în cazul concesionării Gărilor și Stațiilor Auto, dar nici această propunere nu a fost susținută.
・
„A trecut jumătate de an de când comisia de anchetă s-a pronunțat cu privire la procedura de concesionare a Gărilor și Stațiilor Auto concesionare. Am recomandat atunci să vină cu un raport Guvernul, CNA și Procuratura Generală, șase luni au trecut și nu avem nici în scris sau sub altă formă răspuns din partea acestor instituții. Cerem ca Guvernul, CNA și după caz și PG să fie audiate în plen. Mai ales că vedem mai multe nemulțumiri din partea transportatorilor”, a punctat Slusari.
Propunerea a fost votată cu 44 de voturi și nu a trecut, în sală fiind 95 de deputați.
Slusari a cerut audieri și asupra Arenei Naționale. „69 ha de teren agricol fertil, exclus din circuit fără niciun bănuț în buget, alte hectare gajate, proiect de 43-48 de milioane de euro, studiu de fezabilitate foarte prost. Iată o schemă criminală. Vedem că avem tot mai multe cheltuieli și capătul nu se vede. Solicităm audierea ministrului Economiei pe marginea acestui proiect și prejudiciilor asupra statului”, a cerut Slusari.
Fracțiunea PAS l-a susținut.
„Este un subiect care e cu barbă. Am făcut mai multe demersuri către CNA, a trecut un an de când ni s-a spus că s-au pornit anumite proceduri juridice. Nu există căi de acces, e construit ca un coteț în grădină. Așa că în contextul acestui răspuns, noi vom susține”, a declarat deputatul Lilian Carp.
O opinie a venit și din partea PSRM. „Anume noi socialiștii ani la rând am abordat subiectul. Datorită nouă, organele de drept fac necesarul pentru a investiga cum s-a gestionat lotul și banii. Este anchetă. Când organele de drept vor fi gata, atunci e cazul să audiem. Acum ei sunt în lucru”, a opinat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.
„Noi vrem să vedem perspectiva proiectului și care e situația la moment. Vrem să știm dacă a fost re-gajat terenul, ce riscuri sunt...”, a mai adăugat Slusari, însă propunerea sa nu a acumulat numărul suficient de voturi.
Precizăm că, mai mulți proprietari ai terenurilor din vecinătatea „Chișinău Arena”, au spus, sub protecția anonimatului, că în perioada guvernării democraților, au fost supuși presiunilor pentru a renunța la bunurile pe care le dețin, fără a pretinde să primească vreo despăgubire, iar alții, deși spun că nu au fost presați în vre-un fel, afirmă că nu își pot folosi terenurile așa cum ar fi dorit din cauza incertitudinilor și refuzului autorităților de a le elibera actele permisive de construcție, suferind astfel pierderi.
Precizăm că în vara acestui an, AGORA a primit un răspuns la o solicitare oficială în care redacția noastră a fost informată că inaugurarea complexului sportiv „Arena Chișinău” a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată. Mai mult, complexul ar urma să fie transmis în proprietatea statului după ce vor fi finalizate lucrările de conectare la rețeaua de energie electrică și gaze naturale, precum și la rețeaua de drumuri. În ceea ce privește returnarea investițiilor, reprezentanții Agenției Proprietății Publice spun că nu este un obiectiv de bază.
Într-un interviu pentru AGORA, premierul Ion Chicu a spus că lucrările interne la Arena Chișinău au fost finalizare la 1 mai, și au mai rămas lucrări adiacente precum drumul de acces și stația terminus pentru transportul public.
Cât despre întreprinderea de Stat Gările și Stațiile Auto, comisia de anchetă din Parlament a stabilit că aceasta a fost concesionată netransparent, cu încălcarea legislației și favorizând o anumită companie. Potrivit președintelui comisiei, în acest caz a fost practic trasă la indigo aceeași schemă ca în cazul privatizării companiei Air Moldova.