„O găselniță tehnologică”. Cum comentează câțiva analiști politici decizia lui Dodon de a candida independent la alegerile prezidențiale (OPINII)

„O găselniță tehnologică”. Cum comentează câțiva analiști politici decizia lui Dodon de a candida independent la alegerile prezidențiale (OPINII)

„Asta este o găselniță tehnologică”. Astfel califică analistul politic Victor Ciobanu anunțul președintelui Igor Dodon de a candida independent la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Unii comentatori însă au spus pentru jurnaliștii AGORA că nu au fost luați prin surprindere, în urma deciziei luată de șeful statului, întrucât în 2017 Curtea Constituțională a stabilit că președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic. Mai mult, un expert este de părere că șeful statului a depus mai târziu documentele la Comisia Electorală Centrală decât alți candidați, din motiv că ar fi examinat mai multe scenarii, inclusiv amânarea alegerilor prezidențiale. 

„Domnul președinte poate candida doar în calitate de candidat independent. Pentru mine lucrul acesta a fost absolut așteptat”, susține analistul politic Igor Boțan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT.

„Asta este o găselniță tehnologică. De fapt, socialiștii rezolvă una și aceeași problemă care apare la ei de fiecare dată. Ei trebuie să-și extindă „bazinul” electoral. Electoratul din R. Moldova în mare parte este împărțit cam jumătate la jumătate, stânga-dreapta, asta este foarte convențional sau pro-EST și pro-VEST. Asta este cumva o tactică electorală prin care Dodon vrea să transmită că este președintele tuturor cetățenilor”, afirmă analistul Victor Ciobanu.

Publicitate

Surprins de decizia lui Dodon nu a fost nici comentatorul politic Roman Mihăeș.

„El nici nu poate să candideze din partea unui partid, pentru că este o decizie a CCM prin care este stipulat că președintele R. Moldova nu poate fi membru a niciunui partid, însă poate fi susținut de partide”, a opinat Mihăeș.

Cât despre susținerea partidelor politice, comentatorii sunt incerți și se întreabă dacă actualul partid de coaliție al socialiștilor îl va sprijini în campania electorală pe șeful statului. Alții însă spun că „singura problemă a lui Dodon va fi faptul că nu va putea folosi banii pe care îi are Partidul Socialiștilor în conturi pentru a susține campania electorală a șefului statului”.

„Eu cred că în timpul cel mai apropiat, după ce candidatura acestuia va fi înregistrată la CEC posibil că socialiștii și alte partide îl vor susține. Este interesant să vedem ce partide îl vor susține în campanie, în afară de socialiști. În acest context, este foarte interesant să vedem dacă îl va susține PDM, actualul partid de coaliție al socialiștilor”, consideră Mihăeș.

„Singura problemă pentru președinte va fi faptul că nu va putea folosi banii pe care îi au socialiștii în conturi pentru a susține campania electorală a șefului statului. Președintele va trebuie să-și facă un cont electoral, iar partidele nu pot face transferuri. Această situație cumva îi dăunează domnului Dodon în campania electorală”, afirmă Boțan.

Ce șanse are Igor Dodon să câștige un nou mandat de președinte al R. Moldova?

În timp ce unii comentatori afirmă că actualul șef al statului nu ar mai avea șanse să câștige un nou mandat de președinte, întrucât „nu controlează sistemul, justiția, CEC-ul, Curtea Constituțională”, alții sunt de părere că acesta, totuși ar putea fi învingător.

„Faptul că domnul Dodon a depus mai târziu documentele decât alți candidați, ridică mai multe semne de întrebare. Probabil că dânsul a examinat mai multe scenarii, inclusiv amânarea alegerilor care se discuta, dar probabil au înțeles că nu este legitim amânarea alegerilor și au mers, totuși, pe faptul ca Igor Dodon să candideze”

Roman Mihăeș

Autor:

Comentatorul mai susține că la acest scrutin lui Igor Dodon „îi va fi foarte greu să câștige”, din motiv că „nu mai este aceeași situație ca în anul 2016, când a fost ajutat de fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc”.

„Unii experți declară îi va fi foarte greu să câștige al doilea mandat, pentru că nu mai este aceeași situație ca în 2016, când dânsul a fost ajutat de Plahotniuc (fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc) să câștige. Astăzi el nu controlează totuși sistemul, justiția, CEC-ul, Curtea Constituțională și va trebui să ducă o luptă cinstită pentru a câștiga acest mandat. Din punctul meu de vedere, el nu are cum să fraudeze alegerile, dar dacă vor fi încălcări, concurenții electorali trebuie să fie atenți și să le transmită la organele competente. Faptul că a avut patru ani în spate cu puține realizări îi va fi foarte greu să câștige mandatul nr. 2”, a opinat Roman Mihăeș.

„Eu cred că da. Ratingul de susținere a cetățenilor pentru Igor Dodon e mai înalt decât pentru partidul socialiștilor. Aici e vorba despre o simplă tentare a normelor existente. Domnul președinte va fi independent, dar informal va fi susținut de toată mașinăria Partidului Socialiștilor, de holdingul media de care dispune Igor Dodon. Șeful statului are avantaje care nu pot fi cumpărate, incomoditatea pe care i-a creat-o Curtea Constituțională prin faptul de a-l lipsi de posibilitatea de a fi candidat din partea PSRM. Sigur că Dodon are și avantaje foarte mari. PSRM rămâne negândit în ceea ce privește programul său politic, anularea acordului de asociere, biserica ortodoxă, aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică”, a mai adăugat comentatorul politic Igor Boțan.

Precizăm că Dodon a venit la Comisia Electorală Centrală pe 9 septembrie, cu două zile înainte de finalizarea termenului de înregistrare a grupurilor de inițiativă. Acesta a venit însoțit de doi deputați PSRM, Vlad Batrîncea și Vasile Bolea.

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până la data de 1 octombrie 2020.

Alegerile prezidențiale urmează să aibă loc pe 1 noiembrie 2020. Din 1 septembrie, pot fi depuse actele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru candidații la funcția de președinte. Acestea urmează să aibă între 25 și 100 de membri care vor colecta semnături în susținerea candidatului la alegerile prezidențiale.

Potrivit Codului Electoral, este nevoie de „semnăturile a cel puţin 15.000 și nu mai mult de 25.000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal