Slusari îi cere socoteală lui Nagacevschi: „De ce întârzie proiectul pentru construcția penitenciarului? Plicurile cu tenderul au fost deschise. Cred că și alte plicuri, de asemenea”

Slusari îi cere socoteală lui Nagacevschi: „De ce întârzie proiectul pentru construcția penitenciarului? Plicurile cu tenderul au fost deschise. Cred că și alte plicuri, de asemenea”

Compania care se va ocupa de construcția noului penitenciar va fi anunțată în luna octombrie. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, în cadrul ședinței Parlamentului. Asta după ce vicepreședintele Legislativului, Alexandru Slusari, a vrut să afle de ce câștigătorul licitației nu a fost anunțat la 3 septembrie, așa cum era prognozat. 

„Proiectul pentru penitenciar este în întârziere. La 3 septembrie urma să fie anunțat câștigătorul. Am înțeles că au fost deschide plicurile. Mă refer la plicurile cu tender-urile, dar poate au fost deschise și alte plicuri. De ce iar se micșorează cheltuielile și se simte un miros de scandal acolo?”, a spus Slusari.

La rândul său, șeful de la Justiție, Fadei Nagacevschi, a dat asigurări că situația este sub control:

Publicitate

„Ofertele au fost deschise, sunt re-examinate. În luna octombrie va fi selectată compania câștigătoare pentru implementarea proiectului. Terenul este identificat. Construcția va începe în anul 2021. Banii din creditul extern nu sunt atinși, banii din buget vor fi prevăzuți de Ministerul Finanțelor. Activitatea este în curs”.

AGORA precizează că Parlamentul de la Chişinău a ratificat încă în decembrie 2013 Acordul-cadru prin care Moldova împrumută 39 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru a construi o nouă închisoare. Proiectul urma să fie implementat până în anul 2018, însă termenul de implementare a proiectului a fost extins până la data de 31 decembrie 2022.

Anul trecut R. Moldova a cerut modificarea unui acord, pe care l-a semnat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei acum șase ani. Mai exact, contractul semnat în 2013 prevedea alocarea unui împrumut în valoare de 39 de milioane de euro pentru construcția unei noi instituții de detenție. Șase ani mai târziu, penitenciar noi așa și nu a fost ridicat, iar autoritățile cer majorarea sumei împrumutului.

Penitenciarul, potrivit proiectului, va avea o capacitate de aproape 1600 de persoane și se va întinde pe 36 de hectare. Noua închisoare va substitui Penitenciarul 13, unde sunt persoanele în arest preventiv și cele care nu au primit sentinţa definitivă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal