PG a inițiat o anchetă de serviciu pe numele procurorului care a gestionat dosarul în care e vizat fostul șef SIS

PG a inițiat o anchetă de serviciu pe numele procurorului care a gestionat dosarul în care e vizat fostul șef SIS

Procuratura Generală (PG) a dispus derularea unei anchete de serviciu pe numele procurorului care a gestionat dosarul fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, în legătură cu expulzarea profesorilor turci. Totuși, PG susține, în continuare, că sentința lui Botnari a fost secretizată în totalitate, iar procurorul de caz a cerut desecretizarea părții ce nu conține secret de stat. Acuzatorii pasează vina către instanța de judecată, care nu s-ar fi expus asupra celor cerute de procuror. 

PG susține că sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani ce-l vizează pe Vasile Botnari a fost secretizată în totalitate de judecătorul de caz. Instituția susține că procurorul pe caz a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței în partea ce nu conține secret de stat, pentru a informa, în condițiile legii, publicul.

„Pană în prezent, instanța de judecată nu s-a expus asupra cererii procurorului, și, în consecință, respectiva sentință constituie un document secret, care nu poate fi divulgat până la desecretizarea ei de către judecăto. Reiterăm că dispozitivul sentinței, în partea ce nu ține de secretul de stat, urma a fi pronunțată în ședință publică. Deoarece judecătorul a omis acest lucru, Procuratura, respectând cerințele legii, a solicitat desecretizarea verdictului judecătoresc pentru a putea informa publicul”, punctează PG într-un comunicat.

Publicitate

Chiar și așa, PG susține că „în contextul pretențiilor cu privire la prestația procurorului care a gestionat acest dosar,” s-a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul căreia vor fi „stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz”.

În plus, instituția afirmă că în prezent există mai multe carențe în reglementările legale ale procesului penal cu elemente ce conțin secret de stat. Se dorește inițierea un proiect de lege care va schimba Codul de procedură penală cu norme ce ar urma a fi preluate din Legea cu privire la secretul de stat și detalizată procedura penală atât la etapa de urmărire penală, cât și la judecarea cauzei, dar și la pronunțarea hotărârilor judecătorești.

De notat că pe 10 septembrie s-a aflat că fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari se pare că s-a ales doar cu o amendă și interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, în dosarul expulzării profesorilor turci. Cel puțin asta reiese dintr-un document difuzat în spațiul public.

Potrivit procurorului general, Vasile Botnari și-a recunoscut vinovăția. Totuși, Stoianoglo consideră că deciziile fostului șef SIS ar fi fost influențate din exterior.

În septembrie 2018, șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova.

În vara lui 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis o hotărâre pe acest caz. Mai exact, a decis că s-a încălcat dreptul profesorilor la libertate și la siguranță, dar și dreptul la viața privată. Prin decizia CtEDO, statul a fost obligat să achite fiecăruia dintre cei cinci aplicanți care s-au adresat Curții câre 25 de mii de euro. Botnari a mai achitat 380.000 de lei pentru avionul cu care au fost transportați profesorii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal