Sectorul producerii de pomușoare este în creștere în Republica Moldova. Sergiu Pleșca este unul dintre cultivatorii de bacifere din orașul Cimișlia, care, pe un petec de pământ de 2 hectare, cutivă josta – pomușoare rezultate în urma încrucișării între anumite specii de agriș și coacăz negru.
Familia Pleșca a început această mică afacere în 2015. Atunci au creat ferma agricolă „Colina Pomușoarelor” și au decis să crească fructe de pădure ecologice. De cinci ani soții Pleșca invită iubitorii de pomușoare să descopere soiuri neobișnuite de bacifere, precum este JOSTA.
„Chiar dacă viața ne pune în situații să înfruntăm aceste momente mai puțin plăcute, provocate de COVID-19, datoria noastră e să avem grijă de sănătate, pentru a fi mai puternici și mai rezistenți la toți factorii nocivi. „Colina Pomușoarelor” vine cu produse ecologice pentru fiecare, fiindcă temelia unui viitor frumos începe din a face din sănătate o prioritate.”
Sergiu Pleșca, fondatorul gospodăriei
Josta este un hibrid german
Acesta îmbină doua arome într-un singur fruct: gustul răcoritor al coacazelor negre și aroma acrișoară a agrișelor. Cultura s-a răspândit din 1970, devenind cunoscută printr-un șir de avantaje: un conținut ridicat de vitamina C, cu efecte antiinflamatorii, este benefic imunității sistemului osos, reglează tensiunea arterială etc. Fructele sunt bace (fruct cărnos, cu pielița subțire și cu miezul zemos) de culoare închisă apropiată celei a coacăzului negru, sunt glabre (lipsit de perișori pe suprafață) cu un diametru de 14-15 mm. Acestea pot fi consumate proaspete și în diverse gemuri, dulcețuri, sosuri și condimente, băuturi și înghețate pentru a potoli căldura verii.
.png)
Investiții 100% personale
Toată afacerea este asigurată din resursele proprii: procurarea și plantarea butașilor, lucrări de tăiere, lucrări mecanizate, arenda terenului etc. La subvenții nu au aplicat, deoarece persistă problema cu producătorii de material săditor pentru josta, nu întotdeauna dețin actele necesare care le solicita AIPA (Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură). Chiar de la plantare, investițiile sunt mari, numai prețul pe un butaș este de un euro, iar la fiecare hectar e nevoie de 4200 de butași.
Fermierii au inițiat plantația cu scopul de a asigura familia cu un produs natural, și ulterior de a deveni financiar independenți. La această etapă afacerea încă necesită investiții pentru echiparea tehnică, linii de prelucrare ș.a.
Recolta - dependentă de condițiile climaterice
Fiecare sezon presupune multă muncă și probleme aferente: lucrările mecanizate, lupta cu dăunătorii, buruienile, recoltarea și iar pregătirea de iarnă. Totul este ciclic și de fiecare dată necesită pregătire.
Desigur, recolta fiecărui an depinde mult de condițiile climaterice cum ar fi lipsa de zăpadă, care am avut loc iarna aceasta, lipsa de precipitații în perioada de înflorire, seceta pe parcursul primăverii. Pe lângă asta, atât vantul, cât și ploile din plin pot dăuna în perioada de recoltare. Una dintre problemele constante este că majoritatea lucrărilor trebuie făcute manual și din aceste considerente căutarea muncitorilor sezonieri e întotdeauna un proces dificil.
Cum poate fi consumată JOSTA
Acum compania comercializează josta doar în formă proaspătă pe piața internă prin iarmaroacele asociației „Pomușoare Moldovei”, își fac promovare pe rețelele de socializare și au și o bază de clienți stabilă care caută și știu unde pot găsi produsul gustos și ecologic. Clienții povestesc familiei Pleșca că pregătesc compot, dulceață și congelează fructele pentru iarnă.
Pe viitor și după setarea liniilor de prelucrare, tânărul antreprenor intenționează să producă dulceață și lichior.
Gospodarii planifică să crească suprafață până la 10 hectare în următorii ani și contează pe capacitatea de a soluționa problemele, de a valorifica oportunități, pe suportul oferit prin diverse programe, dar și pe sprijinul societății și al asociațiilor în care ei sunt membri activi.
„Adesea apelăm la comunitatea noastră de prieteni și cunoscuți ca să reușim cu lucrările și recoltarea. Este greu, dar interesant și ne dă o rază de speranță ca împreună și în Moldova se poate.”
Corina Pleșca
Ferma agricola „Colina Pomușoarelor” din orașul Cimișlia aspiră să contribuie la creșterea productivității de pomușoare din Republica Moldova și este orientată spre dezvoltarea durabilă a sectorului producerii de pomuşoare.

Mai multe detalii AICI.
Acest material a fost produs cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova. Conținutul acestui material este responsabilitatea exclusivă a Asociației „Pomuşoarele Moldovei” și nu reprezintă sub nicio formă opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite.
P.
Vezi și aceste știri

DE ACASĂ: Cultivă în grădină „aur negru”! Familia Rău va culege anul acesta circa trei tone de mure. Din pomușoare urmează să facă suc, gem și licoarea lui Bachus (VIDEO)

„Magia Pomușoarelor”. A fost dat startul campaniei de promovare, dar și a consumului zilnic a fructelor-vedete!
