
Deputații din Primul Parlament al R. Moldova îndeamnă actualul Legislativ să iniţieze procedura de acuzare şi de demitere a lui Igor Dodon
Deputații din Primul Parlament al R. Moldova îndeamnă actualul Legislativ să iniţieze „procedura de acuzare şi de demitere din înalta funcţie a lui Igor Dodon şi să intervină pe lângă Comisia Electorală Centrală să examineze temeinic decizia CC cu privire la demnitarii suspectaţi de corupţie, iar apoi să hotărască dacă şeful statului mai are dreptul să fie înregistrat în competiţia pentru un alt mandat prezidențial. Declarația a fost semnată de toți membrii Asociației „Parlamentul - 90”.
・
Potrivit deputaților din Primul Parlament, „Igor Dodon a încălcat grav jurământul depus de a respecta Constituţia şi legile ţării, de a apăra democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”. La fel, ei menționează că pe parcursul celor aproape patru ani, Igor Dodon s-a îngrijit exclusiv de îmbogăţirea personală și de lustruirea propriei imagini.
În acest context, foștii parlamentari consideră că Igor Dodon nu ar mai avea dreptul la un al doilea mandat de președinte al țării.
„În toţi aceşti ani el ia umilit pe toți cetăţenii într-un hal fără de hal. În mod deosebit, Igor Dodon s-a remarcat prin acţiunile sale de insultare a memoriei, onoarei şi demnităţii celor care au desprins Republica Moldova de la imperiul rus, numit Uniunea Sovietică și a celor care au apărat cu arma în mână suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială de invazia criminalilor separatişti. În mod sfidător, ignorând statutul de „garant al Constituţiei”, le aduce onorul, prin depunere de flori la mormânt, celor care în 1992 au declanşat războiul de la Nistru şi au omorât sute de patrioţi ai neamului şi oameni nevinovaţi. Mai mult decât atât, preşedintele Dodon îşi permite să-l primească cu onoruri la reşedinţa de la Condriţa pe Vadim Krasnoselski şi să-l mai şi numească „preşedintele Transnistriei”, recunoscând astfel regimul separatist de la Tiraspol.
Noi, deputaţi ai Primului Parlament, precizăm că Declaraţia de Independenţă este parte componentă a Blocului Constituţional şi absolut nimeni nu-i poate falsifica, revizui, modifica sau atinge conţinutul. Ea se află la baza elaborării Constituţiei Republicii Moldova. Prin acţiunea criminală şi premeditată de revizuire şi mutilare a Declaraţiei de Independenţă, preşedintele Igor Dodon a atentat la temeiurile fundamentării constituţionale a Republicii Moldova ca stat suveran şi independent, a trădat interesele lui naţionale, a uneltit împotriva statului şi este pasibil de pedeapsă penală pentru uzurparea puterii de stat şi înaltă trădare a intereselor naţionale.
Considerăm că nu avem o altă armă legală decât a apela la instanţele de drept de a-l aduce pe banca acuzaţilor pe cetăţeanul Igor Dodon, care prin revizuirea, falsificarea şi subminarea Declaraţiei de Independenţă, documentul fondator al statului Republica Moldova, precum şi prin alte acte reprobabile ce constituie crima de înaltă trădare a Patriei, se face vinovat de „fapte săvârşite intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, (…) precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova”, se menționează în declarația comună a Ascociației „Parlamentul-90”.