În cinci ani, în R. Moldova au fost înfiați 566 de copii. Majoritatea moldovenilor vor să adopte bebeluși fără probleme de sănătate

În cinci ani, în R. Moldova au fost înfiați 566 de copii. Majoritatea moldovenilor vor să adopte bebeluși fără probleme de sănătate

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost adoptați în jur de 566 de copii, dintre care 510 de către cetățenii Republicii Moldova, iar 56 de copii de către cetățenii străini. Majoritatea familiilor adoptive din străinătate sunt din Italia, SUA, Elveția, Germania și Austria, se arată într-un răspuns oferit pentru AGORA de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Astfel, conform datelor oferite de către MSMPS, în anul 2015 de către familiile moldovene au fost adoptați 88 copii, în anul 2016 – 105 minori, în anul 2017 – 107, în anul 2018 – 88 copii, în anul 2019 – 87 copii, iar datele preliminare arată că în lunile ianuarie – august ale anului 2020 au fost adoptați 35 de copii.

În ceea ce privește copiii adoptați de către familiile din străinătate, în anul 2015, numărul acestora a fost de 10 copii, în anul 2016 – 11, în anul 2017 – 16, în anul 2018 – nouă, în anul 2019 – șapte copii și conform datelor preliminare în lunile ianuarie – august ale anului curent, respectiv trei copii.

În privința vârstei copilului la adopție, adoptatorii naționali au mai multe preferințe individuale decât cei străini. Astfel, familiile din Moldova doresc să adopte bebeluși fără probleme de sănătate, pe când adoptatorii străini își manifestă disponibilitatea de adopție a copiilor de vârstă mai mare, de peste șapte ani, care sunt frați sau care au nevoi speciale.

În prezent, pe lista de așteptare sunt 297 adoptatori naționali și 37 adoptatori străini.

Conform datelor din Registrul de stat al adopției la moment sunt luați în evidență 510 copii care sunt eligibili pentru adopție, dintre care potriviți pentru adopție internațională sunt 337 minori.

Dintre aceștia, 113 copii au împlinit vârsta de șapte ani, alții 174 sunt încadrați în cupluri de frați, în care unul sau mai mulți a împlinit vârsta de șapte ani (70 cupluri în total), 48 sunt încadrați în grad de dizabilitate și doar doi copii au până la șapte ani.

Eligibili pentru adopția internațională sunt copii în cazul în care nu au fost ceruți în adopție națională ori în tutelă sau curatelă timp de un an din momentul luării la evidență drept copil adoptabil. În cazul copiilor cu nevoi speciale, acesta este eligibil după șase luni de la momentul luării la evidență drept copil adoptabil.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal