Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a fost rugată să explice, în plenul Parlamentului, de ce Guvernul a optat pentru majorarea cu 200 de lei a ajutorului unic de 700 de lei pentru beneficiarii tuturor tipurilor de pensii al căror cuantum lunar nu depășește 3.000 de lei în loc de schimbarea sistemului de indexare. Mai exact, deputatul PAS Dan Perciun a întrebat de ce s-a mediatizat intens indexarea bianuală a pensiilor, dacă pentru octombrie 2020 aceasta a ajuns să fie de puțin peste 1%. Iată cum a răspuns ministra.
„Tot fastul cu care a fost promovată dubla indexare a fost justificat, dacă noi avem o indexare de 1% în octombrie? Ținând cont de previziunile macroeconomice, pe aprilie 2021 ne așteptăm la o indexare de 1,8%. Cu alte cuvinte, putem discuta că e bine sau nu că e semi-anual, dar adevărul e că indexările sunt mici. S-a meritat efortul medicatic, propagandistic?”, a întrebat Perciun.
Potrivit lui Dumbrăveanu, indexarea e de fapt întărirea puterii de cumpărare a pensionarilor, care depinde mulți factori, inclusiv situația economică.
„Dacă se intervenea în sistemul de indexare, atunci trebuia să indexăm și pensia de o mie de lei, și cea de 30.000 de lei, și pensia de 400.000 de lei. S-a mers pe acel supliment financiar pentru a consolida puterea de cumpărare a pensionarilor care sunt cu venituri mici sub 3.000 de lei. Trebuie să consolidăm pensiile mai ales ale celor care aveau salarii mici”, a explicat șefa de la Sănătate.
„Eu înțeleg aceste mișcări electorale, ele sunt moștenite de la Plahotniuc: 700 de lei, 900 de lei... Dar noi nu avem abordarea sistemică. Încărcăm să facem din două una”, a observat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari
„Cifrele sunt încăpăținate. La început de an, a fost un ajutor unic de 700 de lei, acum sunt 900 de lei. Asta e 1.600 de lei. Îi împarți la 12 luni și iese 133 de lei la fiecare pensionar. Pensia medie a pensionarilor care au pensii mai mici de 3.000 de lei e în jur de 1.500 de lei. Împreună, ele fac peste 9% de indexare. Pe lângă asta, 4,8% a fost indexarea din aprilie și acum e de 1,1%. Reiese că indexarea pentru 2020 a fost în jur de 15%”, a calculat șeful comisiei economie, buget și finanțe, socialistul Vladimir Golovatiuc.
Precizăm că Guvernul moldovean a decis să mărească ajutorul unic primit de beneficiarii tuturor tipurilor de pensii al căror cuantum lunar nu depășește 3000 de lei. Astfel, în loc de 700 de lei, oamenii vor primi 900 de lei, o singură dată. Se întâmplă pe lângă indexarea pensiilor, preconizată pentru 1 octombrie 2020. Argumentul principal al Executivului pentru adoptarea acestei măsuri e că indexarea de la 1 octombrie este mult prea mică. Mai exact, pensiile ar urma să crească doar cu 1, 07%, echivalentul coeficientului ratei inflației din primul semestru al anului curent.
Pentru majorare, din haznaua statului vor fi cheltuiți circa 133 de milioane de lei.
Vezi și aceste știri

Președinta Comisiei Europene consideră imposibilă o revenire la relațiile normale cu Rusia

Transnistria, lipsită de dreptul de a mai găzdui meciurile de fotbal din cupele europene, a anunțat UEFA

Premierul britanic Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie un acord de pace „rău” cu Rusia
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
