Postul public de televiziune Moldova 1 solicită 900 de euro per minut pentru difuzarea publicității electorale în campania din această toamnă, potrivit informațiilor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Datele arată că furnizorul public este al doilea în lista ofertanților, fiind depășit doar de Prime TV, care cere 3000 de euro per minut publicitar, scrie Media Azi.
Se întâmplă în condițiile în care Moldova 1 nu se regăsește în topul canalelor TV conform cotei de audiență. Subiectul a fost abordat în cadrul ședinței Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice. Astfel, deputatul Radu Marian a afirmat în cadrul ședinței din 8 septembrie a comisiei parlamentare că prețurile afișate de radiodifuzorul public în această campanie electorală sunt mai mari decât cele cerute de unele televiziuni din Regatul Unit. La ITV, de exemplu, costul pentru un minut de publicitate este de 500 de lire.
„Consider că tariful de 900 de euro este absolut ok. [...] Moldova 1 este un post național cu cea mai mare acoperire în Republica Moldova - atât terestră, cât și în multiplex. Avem cheltuieli pentru Radiocomunicații. Respectiv, reieșind din cota de audiență și acoperirea pe care o are Moldova 1, s-a și calculat tariful pentru un minut de publicitate”, a explicat directoarea generală a TRM, Olga Bordeianu

Radu Marian a propus să se elaboreze un proiect de lege care ar limita tarifele la reclama electorală. În replică, Bordeianu a spus că tariful a fost stabilit încă la sfârșitul anului trecut, și că legea nu permite să fie limitate tarifele cu șase luni înainte de alegeri.
Potrivit sursei citate, cele mai recente date ale măsurătorului de audiență TV MR MLD arată că, în luna iulie, Moldova 1 s-a clasat abia pe locul cinci în topul preferințelor telespectatorilor, primele poziții fiind ocupate de RTR Moldova, NTV Moldova, Primul în Moldova și Prime.
De altfel, în campania prezidențială, Prime TV solicită 3.000 de euro per minut, iar Primul în Moldova și NTV Moldova câte 500 de euro per minut. Oferta RTR Moldova încă nu au fost afișată pe site-ul CEC.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, televiziunea publică poate avea venit din publicitatea difuzată în cadrul evenimentelor de importanță majoră, lista cărora este întocmită de Consiliul Audiovizualului: Jocurile Olimpice, concursurile internaționale de muzică, Ziua Independenței Republicii Moldova, Ziua Națională a Vinului și competiții organizate la nivel național sub egida Federației Moldovenești de Fotbal.
Mai devreme, deputata socialistă Adela Raileanu a propus un amendament în Codul electoral care ar legaliza venitul încasat de televiziunea publică în campaniile electorale.
Vezi și aceste știri

Frontiera cu România rămâne cea mai „activă”: 30.004 traversări, înregistrate în ultimele 24 de ore

Șefa statului susține că în următoarele luni ar urma să scadă prețurile produselor alimentare

„Fără 200 de lei, copilul nu este acceptat la grădiniță”. Fondurile din școli și instituțiile preșcolare - fenomen din '90, prin care se adună milioane în 2022
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
