Din partea deputaților în Parlament au parvenit 11 amendamente la proiectul de lege privind modificarea unor acte normative, inițiativa legislativă a Guvernului nr. 375 din 4 septembrie. În cinci dintre acestea, parlamentarii au cerut să fie exclusă propunerea de anulare a indemnizației de 16.000 de lei pentru cadre medicale și bugetari infectați cu COVID-19 la locul de muncă, iar un amendament prevede suport financiar pentru membrii familiilor în care au decedat lucrători din sănătate infectați. Iată cum s-au pronunțat membrii cabinetului de Miniștri.
Potrivit avizului asupra amendamentelor la proiectul de lege privind modificarea unor acte normative, dintre cele 11 amendamente, unul prevede acordarea indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19.
„În contextul în care legea 127 din 9 iulie 2020 deja prevede acordarea unei astfel de indemnizații fiind alocate resurse financiare către Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 în cuantum de 3,3 milioane de lei, amendamentul nu este susținut”, a spus secretara de stat a Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina.
Cinci amendamente vizează excluderea propunerii privind abrogarea prevederilor referitoare la acordarea indemnizațiilor de 16.000 de lei persoanelor care s-au infectat cu COVID-19. „Parlamentul urmează să decidă prin votarea amendamentului, ținând cont de măsurile suplimentare propuse, dar și reieșind și din importanța indemnizațiilor respective pentru susținerea angajaților atât din sistemul medical cât și din cel bugetar”, a spus secretara de stat.
Un alt amendament se referă la modificarea noțiunii de „producător agricol afectat de calamității naturale”, fiind susținut parțial.
Iar alte trei amendamente „trag după sine costuri bugetare ce nu au acoperire financiară în legea bugetului de stat pentru anul 2020”. Acestea nu au putut fi susținute”, a precizat Ivanicichina.
Încă un amendament propus de un deputat se referă la prelungirea termenului de instituire a moratoriului asupra controalelor fiscale și a programului de rambursare a TVA până la 30 septembrie 2021. „Acesta urmează să fie analizat în contextul elaborării Politicii bugetar-fiscale pentru 2021”, a adăugat secretara de stat.
Precizăm că două dintre amendamente vin de la deputații Platformei DA și cei ai partidului Pro Moldova care nu vor susține hotărârea de Guvern ce prevede anularea sprijinului de 16.000 de lei pentru angajaților din sănătate și angajații altor instituții bugetare, infectați cu COVID-19.
Aceasta pentru că indemnizația unică ar putea fi anulată pentru că, în cadrul ședinței din 3 septembrie a Guvernului, miniștrii au abrogat respectiva prevedere din Legea 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative.
Amintim că în luna aprilie, după ce au fost anunțate mai multe cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea de alocare a indemnizației unice în valoare de 16 mii de lei pentru această categorie de angajați, dar și pentru alți angajați din sfera bugetară, care s-au infectat în timpul exercitării serviciului. Sursa indemnizațiilor este fondul de intervenție al Guvernului.
Vezi și aceste știri

Deputat Platforma DA: „Guvernul dorește să anuleze compensația de 16 mii de lei pentru medicii care s-au infectat de COVID-19 la locul de muncă”

Două partide cer să nu fie anulată indemnizația de 16.000 de lei pentru cadrele medicale și angajații altor instituții bugetare infectați cu COVID-19 (DOC)

Lucrătorii medicali și bugetarii infectați cu COVID-19 la muncă riscă să rămână fără indemnizații unice de 16.000 de lei. Guvernul a abrogat decizia din aprilie

Nicolae Furtună, despre indemnizațiile pentru cadrele medicale infectate cu COVID-19: Cumva aceste 16.000 de lei au relaxat colegii(VIDEO)

Curse ilegale de mașini, pe o stradă din capitală: Oamenii legii au întocmit 67 de procese verbal
