
Socialiștii au atacat în judecată postul Pro TV. Televiziunea consideră că e „o încercare de intimidare în pragul campaniei electorale”
Partidul Socialiștilor (PSRM) a dat în judecată postul PRO TV Chișinău și pe jurnalistă Lorena Bogza, a anunțat postul TV. Motivul invocat în cererea trimisă în instanța este că la o emisiune „În Profunzime” moderată de Bogza, la care s-a discutat despre dosarul Bahamas, ar fi fost făcute afirmații defăimătoare, în lipsa unei decizii a instanței. La rândul său, PRO TV consideră că nu există temei că postul să fie acționat în judecată și califică acțiunea PSRM drept „o încercare de intimidare în pragul campaniei electorale”.
・
Potrivit postului TV, PSRM ar fi întreprins acțiunile juridice după următoarele fraze rostite de Lorena Bogza:
„Acum trecem la subiectul, pentru care ne-am întâlnit, că să vedem drumul banilor din Bahamas în 2016 pentru Partidul Socialiștilor” și „În cazul în care se demonstrează că banii aceștia, ilegali, au fost folosiți pentru campania prezidențială și președintele Dodon a câștigat, ce se întâmplă?”.
Autor:
Formațiunea spune că aceste două propoziții sunt acțiuni defăimătoare și „o încălcare deliberată a prezumției nevinovăției” în condițiile în care „nu există o decizie adoptată care ar permite diseminarea informației în mod univoc și cert, publicul ind indus în eroare asupra veridicității și irevocabilității celor expuse în emisiune”. Mai mult, PSRM susține că astfel e dus în eroare și publicul.
Deși au acționat postul TV în judecată, reprezentanții PSRM au refuzat să discute cu reporterii Pro TV la subiect.
În acest sens, televiziunea a emis o declarație oficială în care califică această acțiune drept una care are drept scop „intimidarea echipei de jurnaliști ai televiziunii, în pragul campaniei electorale, de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, aflat la guvernare”. „Considerăm că nu există temei legal care să justifice acționarea postului nostru în judecată”, susține compania.
Jurnaliștii de investigație au scris că, înainte de prezidențialele din 2016, socialiștii s-ar fi grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie off-shore conectată la Federația Rusă și creată în Bahamas. Astfel, în țara noastră ar fi ajuns 30 de milioane de lei, în baza unor contracte de împrumut. Ulterior, banii ar fi fost donați PSRM-ului. În urma apariției acestui material, socialiștii au negat toate acuzațiile.
Într-un final, mai multe voci din opoziție au afirmat că banii ar fi fost destinați finanțării campaniei electorale pentru PSRM în 2016.
În martie 2020, Procuratura Generală a dat asigurări că investigațiile pe dosar continuă. „Toate investigațiile și cauzele penale sunt instrumentate în corespundere cu rigorile legale, indiferent de timpul politic de afară. Acțiunile de urmărire penală în dosarul vizând pretinse fapte de spălare de bani în care ar fi vizate persoane afiliate PSRM continuă. Menționăm că acest dosar a fost inițiat de Procuratura Anticorupție în anul 2016 și lăsat, anterior, în nelucrare mai bine de 3 ani”, susținea PG.