
Slusari va insista pe ajutorul acordat agricultorilor: „Situația este mai mult decât de criză”
După ce Parlamentul a respins amendamentele Platformei DA cu privire la redirecționarea unei părți din banii alocați pentru reconstrucția drumurilor pentru alocațiile acordate agricultorilor, vicepreședintele Legislativului, Alexandru Slusari, susține că situația în care s-a pomenit domeniul agricol din Moldova este mai mult decât una de criză. Slusari susține că va reveni, în cadrul ședinței de astăzi, cu o nouă solicitare de revedere a amendamentelor respinse ieri.
・
„Vin cu o veste proastă pentru producătorii agricoli și le spun că multe dintre promisiunile făcute în luna august au rămas pe hârtie. Mă refer în primul rând la compensațiile pentru grupa a doua. Cu părere de rău propunerea Platformei Da de a majora fondul de subvenționare cu 400 de milioane de lei, chiar dacă vor fi executate lucrările la drum în proporție de 100%, achitările rabdă până în ianuarie. La agricultori situația nu rabdă. Situația este mai mult decât de criză. Cu părere de rău amendamentul nostru a fost respins”, a declarat Slusari.
Deputatul a subliniat că urmele secetei din 2020 vor fi resimțite și în 2021:
„La a doua grupă sunt pierderi mai mari. Este vorba de floarea soarelui și porumb. Condițiile climaterice pun în pericol lucrările de arat și semănat. Termenul pentru rapiță este depășit. Ne apropiem de grâu, iar riscurile sunt tot mai mari. În plus, agricultorii sunt presați de bănci și creditori”.
Alesul susține că din pachetul agricol discutat în cadrul Comisiilor parlamentare doar câteva prevederi vor avea sorți de izbândă.
„Dacă să analizăm tot pachetul agricol discutat, pentru grupa a doua au rămas doar prevederile cu rambursarea TVA și moratoriul fiscal. Și aceste prevederi sunt doar până la sfârșitul acestui an. Amendamentul nostru ca termenul să fie extins cu încă un an a fost respins. Voi propune în plen aceste amendamente, vom vedea ce vor vota. Sper că azi în plen va fi votată modificarea la legea”, a mai spus Alexandru Slusari.
AGORA amintește că pe 8 septembrie, deputatul a cerut majorarea fondului de subvenționare până la 400 de milioane de lei și extinderea programului de rambursare și moratoriului la controale fiscale până la 30 septembrie 2021. Toto atunci, Slusari spunea că autoritățile ar trebui să amâne cheltuielile pentru proiectul „Drumuri Bune”, iar acești bani să îi orienteze pentru susținerea agriculturii.
Precizăm că peste 1.169 de agricultori care au suferit pierderi în urma secetei și calamităților naturale au depus dosarele la AIPA pentru a-și primi subvențiile din partea statului. Despre asta a anunțat șeful Executivului, Ion Chicu. Potrivit premierului, din numărul de 1.169 de dosare recepționate, 266 au fost expediate pentru plată, iar asta înseamnă 57 de milioane de lei din bugetul statului. Totodată, Chicu a reiterat că AIPA va recepționa dosarele până pe 18 septembrie curent, iar Guvernul a pus la dispoziție 300 de milioane de lei.