Patru posturi TV s-au plâns la Consiliul Concurenței pe două case de publicitate. Cea administrată de un om din anturajul lui Plahotniuc, amendată cu 1,8 milioane de lei

Patru posturi TV s-au plâns la Consiliul Concurenței pe două case de publicitate. Cea administrată de un om din anturajul lui Plahotniuc, amendată cu 1,8 milioane de lei

Firmele fondatoare a patru posturi private de televiziuni - Pro TV, RTR Moldova, TV8 şi Jurnal TV - s-au plâns la Consiliul Concurenței. Mai exact, cele patru posturi TV susțin că două case de vânzări - Casa Media Corp și Exclusiv Sales House dau dovadă de acțiuni neconcurențiale și oferă reduceri suplimentare pentru plasarea publicității sub anumite condiții.

Ca urmare a investigației, Consiliul Concurenței a constatat că firma „Casa Media Corp” a admis mai multe acțiuni care au creat dezavantaje concurențiale pentru unele posturi de televiziune și furnizori de publicitate.

„În special, menționăm că „Casa Media Corp” SRL a aplicat condiții discriminatorii în raport cu posturile de televiziune - prin stabilirea unor comisioane inegale pentru serviciile de intermediere prestate, precum și a unor remunerații diferite pentru exclusivitate, și în raport cu furnizorii de publicitate – prin conduita discriminatorie la acordarea de reduceri și aplicarea de adaosuri la achiziționarea spațiului publicitar”, se arată în decizia Consiliului Concurenței.

Totodată, Consiliul Concurenței a constatat că, prin oferirea unor reduceri condiționate individualizate cuprinse între 5-20% pentru plasarea a 80%-100% din cererea totală de publicitate la posturile sale de televiziune, „Casa Media Corp” SRL a generat un efect de fidelizare abuziv pentru furnizorii de publicitate.

Astfel, prin decizia sa, Consiliului Concurenței a stabilit că „Casa Media Corp” SRL a încălcat Legea concurenței și a aplicat întreprinderii o amendă în mărime de 1,8 milioane de lei.

În 2018, presa scria că sales house Casa Media Corp deținea drepturi de a plasa publicitatea audiovizuală pentru posturile de televiziune: Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV, CTC Moldova, Familia Domashniy, N 4 și Ren-Moldova, iar Exclusiv Sales House - la posturile de televiziune NTV Moldova (proprietar - Corneliu Furculiță), Exclusive TV și Accent TV. Casa Media Corp. plasează publicitatea pentru posturile de televiziune, care au afiliere cu Partidul Democrat, iar Exclusive House pentru radiodifuzorii care au afiliere cu Partidul Socialiștilor.

Publicitate

Reamintim că fondatorul și directorul Casei Media Corp este Dorin Pavelescu, despre RISE Moldova a scris anterior că este „persoană-cheie din anturajul lui Vlad Plahotniuc”.

Și anterior aceleași patru posturi TV - PRO TV Chișinău, RTR-Moldova, Jurnal TV și TV 8 - au depus o plângere în care au acuzat cele două case de vânzare că ar fi încheiat o înțelegere de cartel, creând astfel abuz de poziție dominantă pe piață. Cele două case de publicitate au negat acest fapt.

Citește și: 900 de euro pentru un minut de publicitate electorală la Moldova 1. Deputat: Prețul e mai mare decât la televiziunile din Marea Britanie

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal