Cooperativa MoBerry: mai mulți producători de pomușoare și-au unit eforturile ca să demonstreze că împreună pot fi mai competitivi

Cooperativa MoBerry: mai mulți producători de pomușoare și-au unit eforturile ca să demonstreze că împreună pot fi mai competitivi

În Republica Moldova, MoBerry este una dintre cooperativele care reunește mai multe gospodării specializate în cultivarea pomușoarelor și prelucrarea acestora.  Această unitate promovează principiile de colaborare,  indiferent de gen sau vârstă, pentru îmbunătățirea condițiilor de trai a fermierilor mici și adaptarea la degradarea resurselor naturale prin introducerea treptată a metodelor ecologice de a face agricultură și soluțiilor prietenoase mediului. MoBerry reunește producători care cultiva capșuni, agriș, josta, zmeură, mure, măceș și aronie.

Publicitate

„Pentru noi este important să creștem cooperativa pe valori democratice, pentru a răspunde aspirațiilor și nevoilor de dezvoltare a tuturor membrilor. Forțele financiare și intelectuale ale acestor șapte membri sunt net superioare unei singure persoane. Testarea și implementarea noilor idei și produse, atenția la investiții și rentabilitatea acestora, protejarea contribuțiilor, pot fi realizate mai ușor într-o echipă diversă. Astfel reușim să menținem echilibrul între inovare și stabilitatea investițiilor.”

Aneta Ganenco, președinta cooperativei

Autor:

Viziune comună și cooperare

Inițiată din 2016, MoBerry se ocupă de ambalare, marketing, vânzări și distribuție și deține o entitate de procesare în orașul Ialoveni. Echipa acesteia s-a format prin negociere, stabilirea unei viziuni comune și reprezentative pentru gospodăriile implicate. Și-au unit eforturile pentru a elabora procesele de asociere, decide gradul de autonomie, etapele de colaborare și produsele în comun dezvoltate. Fiecare se implică prin idei, parteneriate externe, produse, procesare și utilaje date în folosință și astfel au reușit setarea unor linii de prelucrare. Membrii muncesc mult în gospodăriile proprii, cooperează pentru vizibilitate, credibilitate și acces la diverse programe, iar în perspectivă se orientează spre export, subvenții și investiții.

„Cooperarea noastră contribuie la transferul tehnologic și cu partenerii din afară. Ca urmare a eforturilor comune ale oamenilor de știință, organizațiilor financiare și producătorilor agricoli, se nasc noi modele de produse alimentare pentru a îmbunătăți calitatea nutrițională a alimentației. În cadrul lucrărilor comune în proiectul de transfer tehnologic, finanțat de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), am dezvoltat noi rețete pentru produse de panificație (pâine, paste, brioșe), cofetărie (mai multe tipuri de dulciuri fără zahăr) și produse lactate (iaurturi, înghețată și caș). Studiile de laborator au confirmat gustul excelent și calitățile benefice ale produselor noi. Acum ne rămâne să găsim antreprenorii de specialitate care ar fi interesați să realizeze aceste produse.”

Natalia Zvonițcaia, co-fondator „Roseline”

Autor:

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal