
„Nu țipați atâta de pe loc”: Modificările la Legea Bugetului de Stat au fost votate în lectură finală, dar nu fără replici acide și scântei între deputați (VIDEO)
Modificările la Legea Bugetului de Stat au fost votate lectură finală în cadrul ședinței de plen a Parlamentului. Totuși, procedura de vot nu a trecut fără un schimb intens de replici acide între aleșii poporului. Cele mai multe discuții le-a stârnit amendamentul deputatului Platformei DA, Alexandru Slusari, prin care cerea redirecționarea 400 de milioane de lei pentru fondul de subveționare în agricultură.
・
În condițiile în care propunerea lui Slusari nu a fost aprobată nici de Cabinetul de miniștri, șeful Direcției Juridice, Ion Creangă, a declarat că amendamentele ce țin de finanțare, nesusținute de Guvern, sunt neconstituționale.
„Este o situație specifică prin care se stabilește că toate amendamentele care atrag cheltuieli financiare trebuie să fie aprobate obligatoriu de Guvern. Parlamentul nu este în drept să adopte un amendament neconstituțional și ele nu se mai supun votului”, a declarat Creangă.
Deputata Maria Ciobanu a întrebat-o pe șefa Parlamentului dacă își amintește alte cazuri când amendamentele neaprobate de Guvern au găsit, totuși, susținere în plenul Parlamentului.
„Multe amendate nu aveau avizul Guvernului și erau votate de Parlament, apo Guvernul găsea bani. Corectați-mă dacă greșesc.
-Amarnic greșiți. Dacă găsiți un astfel de amendament, o să-mi cer scuze”, a spus Zinaida Greceanîi.
Liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu, a încercat să propună o opțiune de compromis.
„Până la lectura următoare există posibilitatea ca Parlamentul în colaborare cu Guvernul să găsească o soluție. de aceea, dacă plenul ajunge la un numitor nu se consideră un aviz neconstituțional”, a spus Candu.
Ideea a fost susținute și de deputatul Sergiu Sârbu:
„Orice lege se prezumă a fi constituțională până la proba contrarie. Nu ține nici de aprecierea noastră și nici de cea a șefului Direcției Juridică. Esta inacceptabil să nu supuneți votului regulamentar un amendament. Va fi un grav abuz”.
Totuși, amendamentul lui Slusari nu a fost supus votului.
AGORA amintește că, joi, Parlamentul a votat în primă lectură modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2020.
Guvernul a aprobat pe 3 septembrie, modificări la legea bugetului de stat pentru anul 2020. Astfel, veniturile se diminuează cu 649,5 milioane de lei, până la 37,2 miliarde de lei, iar cheltuielile se micșorează cu 1,8 miliarde de lei, până la 53,2 miliarde de lei. Întrebați de jurnaliștii AGORA dacă vor vota acest proiect de lege, unii deputați au menționat că categoric nu vor adopta prin vot„ prostiile pe care Guvernul le-a aprobat”. Alții însă au menționat că „sunt în coaliție și au angajamentul de a susține deciziile Guvernului”.
Conform prognozei scontate pentru anul 2020, a fost estimată o descreștere a PIB-lui în termeni reali față de prognozele de la sfârșitul lunii martie curent cu încă 1,5 puncte procentuale, a exporturilor cu 9,1 p.p. și a importurilor cu 2,4 p.p.
Modificările propuse la partea de venituri a bugetului de stat reflectă o scădere cu 649,5 milioane de lei, inclusiv la veniturile proiectelor finanțate din surse externe – cu 211,6 milioane de lei. Estimările încasărilor la impozite și taxe se micșorează cu 430,6 milioane de lei, la granturi – cu 221,7 milioane de lei și la transferurile de la alte bugete – cu 10,9 milioane de lei, iar alte venituri – se majorează cu 13,7 milioane de lei.
Volumul cheltuielilor în cadrul proiectelor finanțate din surse externe a fost diminuat cu 1,1 miliarde de lei. Se prevăd majorări de 67 milioane de lei pentru cheltuielile de personal, aceste fiind condiționate inclusiv de necesitatea achitării sporului salariale pentru personalul medical.
Așadar, se diminuează cheltuielile pentru servicii de stat cu generație națională (9,4%), pentru apărare națională (cu 2,9%), ordine publică și securitate națională (3,7%), servicii în domeniul economiei (4,8%), pentru gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale (16,9%), ocrotirea sănătății (6,7%), cultură, sport, tineret (2,2%), învățământ (0,3%). În schimb, se estimează majorări ale cheltuielilor în următoarele domenii: protecția mediului (cu 0,6%), protecția socială (1,5%).
La situația din 31 decembrie 2020, soldul datoriei de stat va constitui 75 miliarde de lei, micșorându-se cu 3,2 miliarde de lei sau cu 4,1% față de valoarea precizată, fiind influențat de diminuarea soldului datoriei de stat externe. Soldul datoriei de stat externe va constitui 45 miliarde de lei, micșorându-se cu 3,2 miliarde de lei sau cu 6,6% față de valoarea precizată, fiind influențat preponderent de micșorarea finanțării aferente împrumuturilor de stat externe pentru suport bugetar. Ponderea soldului datoriei de stat în PIB se va micșora nesemnificativ față de valoarea precizată, cu 0,3 p.p. și la situația din 31 decembrie 2020 va constitui 36,6%.
Amintim că premierul Ion Chicu a spus că modificarea Legii bugetului de stat este necesară atât pentru a încheia un nou program cu Fondul Monetar Internațional (FMI), care impune diminuarea deficitului bugetar, cât și pentru a acoperi mai multe cheltuieli suplimentare, precum suportul pentru agricultori sau pregătirea sistemului educațional pentru provocările pandemiei.