Deputata Galina Sajin apostrofează Ministerul de Externe: „Rezolvați problema oamenilor blocați la hotar”

Deputata Galina Sajin apostrofează Ministerul de Externe: „Rezolvați problema oamenilor blocați la hotar”

Deputata PAS, Galina Sajin, a apostrofat, în plenul Parlamentului, Ministerul de Externe susținând că instituția nu a gestionat corespunzător criza moldovenilor care au fost blocați la hotarul Ucrainei cu Rusia și Belarus. Aleasa poporului susține că deși Ucraina a interzis tranzitul străinilor pe teritoriul țării, Ministerul de Externe nu a informat cum se cuvine cetățenii despre această modificare.

„Pe data de 8 septembrie Ucraina a închis tranzitul cetățenilor străini. Ministerul nostru de Externe nu a publicat nici măcar un anunț. A ieșit ieri un mic link pe site, care nici pe Facebook nu a fost distribuit. Noi avem televiziune națională, vă rog mult să rezolvați problema oamenilor blocați la hotar. Ministerul de Externe a gestionat criza foarte rău. Noroc că avem în teritoriu diplomați cum se cade și au contribuit la rezolvarea problemei de mișcare a oamenilor”, a declarat deputata.

Sajin a intervenit cutitlu de interpelare către ministrul de Externe, Oleg Țulea, solicitându-i să rezolve problema oamenilor blocați la hotarele Ucrainei cu Rusia și Belarus.

Publicitate

AGORA precizează că Ambasada R. Moldova la Kiev a actualizat informațiile ce țin de alerta de călătorie, potrivit căreia Ucraina își închide granițele pentru cetățenii străini din 28 august.

Astfel, în contextul în care pe data de opt septembrie curent a fost publicată o nouă Hotărâre a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, iar autoritățile au venit cu câteva precizări. Mai exact, lista rudelor cetățenilor ucraineni care pot trece frontiera a fost extinsă. De acum înainte interdicția de intrare nu se va aplica persoanelor cu grad de rudenie bunic al cetățeanului ucrainean. Intrarea străinilor și apatrizilor pe teritoriul Ucrainei în cazul călătoriei cu scop de tranzit este interzisă (cu excepția cazurilor cu caracter umanitar). Această modificare nu se aplică șoferilor, membrilor echipajului, deoarece persoanele din această categorie sunt exceptați de la interdicția de a intra pe teritoriul Ucrainei.

La fel, se specifică categoria persoanelor care vor călători în scopul educațional și este permisă intrarea persoanelor care urmează să studieze în instituțiile de învățământ superior.

Așadar, pe durata carantinei, până la 28.09.2020, ora 00:00, străinilor și apatrizilor li se interzice intrarea în Ucraina, cu unele excepții.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal