
Noi, dar vechi: Deputații au votat pentru achiziționarea a încă 25 de troleibuze cumpărate la mâna a doua
Pe străzile capitalei vor circula încă 25 de troleibuze cumpărate la mâna a doua. Deputații au votat în lectură finală un proiect în acest sens. Documentul prevede introducerea în țară și plasarea sub regimul vamal de import de Regia Transport Electric Chișinău a mijloacelor de transport pentru reînnoirea parcului rulant de troleibuze. Deputații au avut mai multe nedumeriri cu privire la acest proiect, dar au susținut prin vot ideea socialiștilor.
・
„În esență este vorba de importul a 25 de troleibuze de tip second-hand care vin să renoveze mișcarea circuitului urban la nivel de municipiu. Astăzi parcul de troleibuze nu se isprăvește în orele de vârf. Având în vedere bugetul auster al Primăriei care nu are posibilitatea să cumpere troleibuze noi, se vine cu propunerea de procurare a unor troleibuze în stare foarte bună de funcționare. Este vorba de troleibuze produse în 2007 și 2008, cu excepția unor troleibuze cu lungime de 18 metri produse în 2005. Dispun de sisteme video în interiorul salonului, aer condiționat, au podeaua joasă și este accesibilă și pentru persoanele cu nevoie speciale. Sunt o alternativă pentru renovarea și buna funcționare a mobilității urbane”, a declarat deputatul Petru Burduja.
Deputatul PAS, Lilian Carp, a avut întrebări cu privire la linia de asamblare a troleibuzelor care funcționează de câțiva ani în capitală.
„Se mai păstrează acea linie de producție și ea nu face față sau s-au schimbat abordările și se aduc troleibuze de 20 de ani în loc să fie asamblate aici, pe loc?”, a întrebat alesul.
În replină, Burduja a explicat că linia de asamblare se păstrează, dar transportul disponibil în parcuri nu este capabil să asigure circuitul necesare în capitală.
„Aceste troleibuze vin ca o alternativă. Ele în stare nouă costă 300.000 de euro, iar noi le luăm cu 17-25.000 de euro unitatea”, a spus socialistul.
De cealaltă parte, Lilian Carp, consideră că în condițiile în care respectivele unități de transport au câte 15 ani, ele vor necesita piese de reparații care vor costa destul de mult.
„Cred că dacă am putea scuti de taxa vamală piesele necesare pentru asamblare, am putea avea troleibuze noi asamblate aici. Cred că această abordare ar fi fost mai corectă decât faptul că aducem troleibuze vechi”, a declarat Carp.
În aceeași ordine de idei, deputatul Igor Grosu a solicitat ca un număr mai mare de troleibuze să fie puse la dispoziția elevilor și profesorilor din capitală:
„Nu se respectă deloc normele epidemiologice, deși ele sunt focare principale de infecție”.
Deputatul, Iurie Reniță, a declarat că autoritățile ar fi trebuie să investească în cumpărarea unor troleibuze noi.
„După mine s-ar merita să facem un efort de a procura troleibuze noi. Din puținul pe care îl avem se merita să le luăm noi pentru că au o durată de viață mai mare. Procurarea se face de la Primărie la Primărie sau prin intermediari?”, a întrebat deputatul.
În replică, Petru Burduja a explicat că achiziția se face de Regia Transport Electric, fără intermediari.
Potrivit autorilor inițiativei legislative – un grup de deputați ai Fracțiunii PSRM, deși au fost exploatate peste 10 ani, starea tehnică a troleibuzelor este bună, iar prețul – accesibil. Acestea sunt dotate cu aer condiționat și sunt adaptate la necesitățile persoanelor în scaun cu rotile. Asemenea tipuri de troleibuze, cu aceleași caracteristici, sunt utilizate în majoritatea țărilor europene, accentuează autorii proiectului.
Inițiativa urmărește fluidizarea traficului de pasageri în municipiul Chișinău, inclusiv suburbiile capitalei, în special în orele de vârf.Proiectul de lege a fost votat de deputați în unanimitate, în ambele lecturi.