Pandemia și-a pus amprenta? În primele șase luni ale acestui an, s-a înjumătățit numărul pasagerilor care au călătorit cu transportul public prin Chișinău

Pandemia și-a pus amprenta? În primele șase luni ale acestui an, s-a înjumătățit numărul pasagerilor care au călătorit cu transportul public prin Chișinău

În perioada ianuarie-iunie a anului curent în jur de 14,5 milioane de pasageri din Chișinău au călătorit cu autobuzele și microbuzele, reprezentând aproximativ 57% din numărul total de călători în ansamblu pe țară.  În comparație cu aceeași perioadă  a anului trecut, numărul chișinăuenilor care au circulat cu transportul public s-a înjumătățit, asta după ce în perioada de pandemie transportul public a fost sistat de mai multe ori, apoi a avut un program redus de activitate, cu întreruperi în zilele de weekend.

Deși numărul lor s-a redus, parcursul pasagerilor a crescut cu cca 54% comparativ cu ianuarie-iunie 2019, constituind peste 408 de milioane de pasageri-km.

În luna iunie 2020, cu transportul rutier au circulat 1,7 milioane de locuitori ai capitalei, cu 63,5% mai puțin ca în luna corespunzătoare din anul 2019. Parcursul pasagerilor, în aceasta lună a constituit 43,1 milioane pasageri-km, fiind în descreștere cu 74% comparativ cu luna iunie 2019.

Publicitate

În ceea ce privește numărul mărfurilor transportate de întreprinderile de transport rutier în perioada ianuarie-iunie 2020, acestea au constituit peste 2.487,1 mii tone de mărfuri, cu 3,1% mai puțin față de perioada corespunzătoare din anul precedent. Numărul acestora fiind 45% din volumul total de mărfuri transportate în ansamblu pe țară. Parcursul mărfurilor a totalizat 946,4 mil. tone-km.

Deși în perioada ianuarie-iunie 2020 numărul mărfurilor a scăzut față de anul trecut, în luna iunie s-a înregistrat o creștere cu 11,7% comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2019.

AGORA amintește că din data de 23 martie transportul public în capitală a avut un nou program de activitate. Astfel, troleibuzele și autobuzele au circulat dimineața, între orele 5:30 -10:00, precum și după amiază, 16:00 - 20:00. În restul orelor transportul a fost sistat.

Citește și: Pierderi de peste 20 de milioane de lei pentru RTEC. Cum a fost prima zi după ce transportul public și-a reluat activitatea, cu taxatori la bord (VIDEO)

Începând cu ziua de 28 martie 2020 și până pe 3 mai 2020, transportul public municipal, troleibuze și autobuze, a circulat în regim special și a fost gratuit. Primăria capitalei precizează că măsura a fost luată pentru prevenirea și diminuarea infectării prin COVID-19 pe teritoriul municipiului Chișinău.

După reluarea transportului public pe data de 4 mai, pasagerii au devenit obligați să își acopere gura și nasul cu o mască de protecție sau cu alte materiale, precum fularul sau eșarfa.

Amintim că de sărbătorile Pascale și în perioada 01-03 mai transportul public în Chișinău a fost sistat. Odată cu instituirea stării de urgență, șoferii de troleibuze și autobuze au avut program redus de lucru, taxatorii au fost trimiși în concedii, iar călătoria a fost gratuită.

Mai mult de atât, în toate weekend-urile din luna iunie activitatea transportului public din orașele Chișinău și Bălți a fost sistată. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal