Cheltuielile lui Plahotniuc: Haine de la Louis Vuitton, de 70 de mii de dolari, casă cu mobilă din Miami, mașini de lux și un pian de 300 de mii de dolari (RISE Moldova)

Cheltuielile lui Plahotniuc: Haine de la Louis Vuitton, de 70 de mii de dolari, casă cu mobilă din Miami, mașini de lux și un pian de 300 de mii de dolari (RISE Moldova)

O nouă dezvăluire RISE Moldova. Jurnaliștii au analizat conturile fostului lider PD Vlad Plahotniuc de la trei bănci din Republica Moldova și a aflat astfel de unde i-au venit banii și pe ce au fost cheltuiți. Cât de extravagant trăia, ce chirii își permitea, ce haine îmbrăca, pe cine finanța, cât îl costau mobila, mașinile, prietenii și petrecerile – toate acestea apar se conturează din investigația de mai jos.

Notă: Informațiile fac parte din #MetalLeaks este o scurgere de informații obținută de RISE Moldova, în volum de 3.58 GB, care conține peste patru mii de pagini operative cu documente din mai multe cauze penale, scheme grafice și extrase de conturi bancare.

În 2018, Plahotniuc a cheltuit cel puțin un milion de dolari pentru necesități personale.

Întâi, și-a tras două automobile Mercedes-Benz. Mașinile au fost procurate de la Bill Ussery Motors, dealerul oficial al Mercedes din Florida, SUA. Pentru bijuteriile pe patru roți, Plahotniuc a scos de pe cardul bancar câte 160 de mii de dolari pentru fiecare. Deci peste 2,7 milioane de lei bucata.

Tot pe atunci, în octombrie 2018, Plahotniuc își mobilează casa de la un magazin de lux din Miami. Inițial, plătește puțin peste 72 de mii de dolari. A doua zi, își echipează bucătăria. Toată distracția îl costă 370 de mii de dolari. Arată achiziția acum și în declarația de avere.

Dar ziua de cumpărături excentrice nu se încheie aici. Câteva ore mai târziu, Plahotniuc își cumpără un pian Steinway, pe care dă din scurt 300 de mii de dolari. Nu-l declară însă, deși legea obligă demnitarii să anunțe bunurile care depășesc zece salarii medii pe economie.

Nici hainele de firmă sau accesoriile de lux nu lipsesc din garderoba oligarhului. În decembrie 2017, Plahotniuc a cumpărat piese vestimentare de la Louis Vuitton în valoare de 69,5 mii de dolari.

Autor:

Publicitate

Iar în martie 2019, a mai transferat peste 30 de mii de dolari pe îmbrăcăminte marca Loro Piana din Italia. Plata a fost executată de Olga Dnestrean, o angajată a lui Plahotniuc.

Pentru lobby, magnatul a cheltuit 184 de mii de euro în 2016. Banii s-au dus la consorțiul Bell Pottinger din Marea Britanie, mari consultanți în relații publice, dar care și-au sistat activitatea în 2017, fiind acuzați că au promovat ura rasială în Africa de Sud. Altfel, compania a fost implicată în mai multe scandaluri, pentru servicii aduse unor guverne cunoscute pentru încălcarea drepturilor omului.

Cât credeți că l-a costat pe Plahotniuc o chirie pentru perioada ianuarie 2016 – ianuarie 2017? Răspuns corect: 100 de mii de dolari.

Suma e trimisă în 2016 de Plahotniuc către firma offshore Sigmateli Limited din Cipru, al cărui beneficiar final, o perioadă, era fosta sa soție, Oxana Childescu. RISE a scris că această căsuță poștală deține o vilă în Franța, înregistrată anterior pe numele fostului cuplu, precum și una în București, care i-a aparținut lui Plahotniuc.În intervalul 2015-2019, veniturile de pe conturile moldovenești ale lui Plahotniuc au fost de 1,5 ori mai mici decât cheltuielile.

La ultimul scrutin electoral parlamentar și în scurta perioadă în care oligarhul a ocupat funcția de deputat, legea l-a obligat să depună trei declarații de avere, dar cifrele reale sunt grav subdimensionate.

În ultima sa zi din Republica Moldova, pe 14 iunie 2019, Plahotniuc primește 556 de mii de dolari de la compania Vanguard International LTD, ca dividende pentru primele luni din 2019. Similar, alte peste 2,8 milioane de dolari i-au intrat în 2017 și 2018 de la firma sa din Emiratele Arabe Unite.

Un alt offshore cu nume asemănător i-a mai transferat în perioada 2016-2017 peste 3,4 milioane de dolari. E vorba despre Vanguard International Group LTD, înregistrat în insula Samoa din oceanul Pacific, iar banii reprezintă oficial un împrumut.

Din august 2015 până în februarie 2016, Vladimir Plahotniuc a mai primit 774 de mii de dolari de la Olga Dnestrean. Femeia este o colaboratoare veche a oligarhului în afacerile imobiliare derulate prin Finpar Invest SRL, cea mai veche societate a familiei Plahotniuc. Dnestrean a dispus 13 tranzacții către contul lui Plahotniuc de la Mobiasbanca, iar banii au fost depuși în numerar, la ghișeu.

RISE a încercat să obțină o declarație de la Olga Dnestean, însă numere de telefon la care putea fi găsită anterior sunt deconectate. I-au lăsat un mesaj pe Messenger, însă până la publicarea acestui material, Dnestrean nu a revenit cu un răspuns.

Grosul banilor din conturile locale ale lui Plahotniuc a venit tot de la el. Metodele sunt diverse: fie își transfera de la băncile din străinătate, fie își alimenta contul sau depunea bani gheață. O tranzacție cu numerar putea să depășească suma de 50 de mii de dolari.

Citește continuarea pe RISE Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal