Deputații au anulat procedura de vot pentru aprobarea definitivă a legii ce prevede polițe de asigurare pentru veterani. Proiectul, remis comisiei de profil

Deputații au anulat procedura de vot pentru aprobarea definitivă a legii ce prevede polițe de asigurare pentru veterani. Proiectul, remis comisiei de profil

Votarea pentru aprobarea în lectură finală a proiectului de lege ce prevede ca veteranii de război și participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, precum și familiile lor, să primească statutul de persoane asigurate de Guvern a fost anulată. După lungi contraziceri asupra legalității acestei proceduri, proiectul de lege a fost remis spre examinare repetată comisiei de profil.

Potrivit deputaților, proiectul de lege conține prevederi ce presupun finanțări suplimentare din bugetul de stat. Asta în condițiile în care unele categorii de persoane indicate în proiect deja dispun de asigurări medicale din contul statului.

Totodată, legea nu poate fi anulată integral în condițiile în care, cred parlamentarii, veteranii trebuie susținuți de stat.

Părerile deputaților s-au divizat așa cum legea a fost deja votată, iar anularea votului este posibilă doar în aceeași zi în care a avut loc votarea.

În cele din urmă, cu votul a 54 de deputați, procedura de votare în lectură finală a proiectului de lege a fost anulată, iar acesta - remis Comisiei de profil pentru reexaminare.

În cadrul ședinței plenare din săptămâna viitoare, parlamentarii vor lua o decizie finală pe marginea acestui subiect.

Amintim că proiect de lege prevede măsuri suplimentare de protecție socială a veteranilor de război, a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomică Cernobîl și a familiilor lor. Mai exact, se propune acordarea statutului de persoană asigurată de Guvern pentru veteranii și majorarea alocației lunare pentru soții celor decedați.

Subliniem că la proiectul de lege a fost propus un amendament din partea deputatei Stela Macari. Acesta prevede ca toți veteranii de război, inclusiv veteranii de război angajați în câmpul muncii, să obțină statutul de persoană asigurată de către Guvern, ca să poată beneficia gratuit de prima de asigurare medicală, amendament cu care majoritatea deputaților nu sunt de acord.

Costul modificărilor s-ar ridica lunar la 258,25 mii lei sau circa 1,54 milioane de lei pentru prima jumătate a anului curent. Mijloacele financiare ar trebui alocate suplimentar din bugetul de stat.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal