Casa Media Corp va contesta decizia Consiliului Concurenței, fiind amendată cu 1,8 milioane de lei: „S-a lăsat manipulat de presiunile politice și atacurile mediatice”

Casa Media Corp va contesta decizia Consiliului Concurenței, fiind amendată cu 1,8 milioane de lei: „S-a lăsat manipulat de presiunile politice și atacurile mediatice”

Casa de vânzări „Casa Media Corp” nu este de acord cu concluziile Raportului de Investigație al Consiliului Concurenței și decizia prin care s-a stabilit că a fost încălcat Legea concurenței și aplicată amendă de 1,8 milioane de lei. Reprezentanții Casa Media susțin că vom face uz de toate drepturile sale pentru a o contesta hotărârea.

„Există un moment contradictoriu, dar și „ironic”. În urma investigației Consiliu Concurentei a depistat o dovadă clară a înțelegerii de cartel între autorii plângerii, și anume, anexe la contract, care prevăd că publicitatea va fi plasată doar la posturile de televiziune administrate de către autorii plângerii”, fapt despre care noi am și comunicat atât pe durata investigației cât și în cadrul audierilor la care, de altfel, ne-am prezentat doar noi.

De asemenea, considerăm că Consiliul Concurenței s-a lăsat manipulat de presiunile politice și atacurile mediatice, această concluzie fiind bazată pe logica evenimentelor care s-au produs, anume:

1. Atacul mediatic, preponderent prin mecanismul fake-news (așa zisa „investigație jurnalistică” apărută pe 16 ianuarie 2018). 2. Depunerea plângerii către Consiliu Concurentei din 19.01.2018.

3. Scrisori semnate de unii autori ai plângerii, adresate către majoritatea Agențiilor şi Clienților, în care se solicită să nu fie semnate contracte cu Casa Media.

4. „Motivarea și convingerea” clienților și agențiilor să plaseze publicitate doar la posturile administrate de către autorii plângerii.

Deci, un scenariu clar de practica anticoncurențială concertată agresivă, menținută prin practicarea de prețuri de ruinare și alte instrumente, deci o înțelegere de cartel pe durata anului 2018, cu o componenta clară constituită din semnatarii plângerii către Consiliu Concurentei din 19.01.2018”, se arată într-o replică a întreprinderii.

„Această investigație a început prin presiune, având un scop clar care s-a developat în timp, dovadă fiind faptul că rezultatul investigației propriu zise nu îl interesează pe nimeni, nici măcar pe autorii plângerii”, se mai spune în comunicat.

Amintim că firmele fondatoare a patru posturi private de televiziuni - Pro TV, RTR Moldova, TV8 şi Jurnal TV - s-au plâns la Consiliul Concurenței, susținând că două case de vânzări - Casa Media Corp și Exclusiv Sales House dau dovadă de acțiuni neconcurențiale și oferă reduceri suplimentare pentru plasarea publicității sub anumite condiții.

Ulterior, Consiliul Concurenței a constatat că firma „Casa Media Corp” a admis mai multe acțiuni care au creat dezavantaje concurențiale pentru unele posturi de televiziune și furnizori de publicitate și a stabilit a fost încălcat Legea concurenței. În rezultat a fost aplicată întreprinderii o amendă în mărime de 1,8 milioane de lei.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal