Nagacevschi, despre cazul profesorilor turci expulzați: „Sunt convins că, pe acest caz încă nu a fost pus punct”

Nagacevschi, despre cazul profesorilor turci expulzați: „Sunt convins că, pe acest caz încă nu a fost pus punct”

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că situația pe cazul profesorilor turci expulzați „va fi evaluată prin prisma Convenției CtEDO” și este convins că, pe acest caz „încă nu s-a pus punct”. Reacția ministrului vine după ce în spațiul public a apărut informația că, singurul învinuit, fostului șef SIS Vasile Botnari, s-ar fi ales cu pedeapsă sub formă de doar o amendă.

„Vă comunic că, pe cazul profesorilor turci noi vom evalua situația juridică prin prisma Convenției CtEDO. Totodată vreau să notez, fără a intra în fondul cauzei, deoarece îmi depășește competențele că pedeapsa se stabilește de instanța de judecată și că acuzarea este reprezentată de procurori, care au independență procesuală.

Sunt conștient de faptul că soluția a deranjat societatea. Totuși justiția se face în instanța de judecată, așa prevede legea și să comentezi fondul fără a cunoaște detalii este prematur. Sunt convins că, pe acest caz încă nu a fost pus punct. Așteptăm detalii”, scrie Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că pe 10 septembrie s-a aflat că fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari se pare că s-a ales doar cu o amendă și interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, în dosarul expulzării profesorilor turci. Cel puțin asta reiese dintr-un document difuzat în spațiul public.

Publicitate

Potrivit procurorului general, Vasile Botnari și-a recunoscut vinovăția. Totuși, Stoianoglo consideră că deciziile fostului șef SIS ar fi fost influențate din exterior.

În septembrie 2018, șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova.

În vara lui 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis o hotărâre pe acest caz. Mai exact, a decis că s-a încălcat dreptul profesorilor la libertate și la siguranță, dar și dreptul la viața privată. Prin decizia CtEDO, statul a fost obligat să achite fiecăruia dintre cei cinci aplicanți care s-au adresat Curții câre 25 de mii de euro. Botnari a mai achitat 380.000 de lei pentru avionul cu care au fost transportați profesorii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal