„Ministerul şi Guvernul nu doar au discutat problemele fermierilor, dar şi au satisfăcut parţial cerinţele lor. Printre punctele principale: achitarea compensaţiilor producătorilor de mere şi struguri, care în toamna anului 2014 au înregistrat pierderi din cauza închiderii pieţei ruseşti. Vorbim despre o sumă de peste 200 de mln de lei, achitarea căreia va începe în mai. De asemenea, suntem practic gata să lansăm creditul de 100 de mln de euro din partea Guvernului Poloniei pentru modernizarea sectorului animalier”, a spus Loghin, pentru Infotag.
El a recunoscut că nu s-a ajuns la un compromis în privinţa fondului de subvenţionare în Agricultură, însă a menţionat că „Guvernul întreprinde măsurile necesare”.
„Fondul de subvenţionate în 2015 va fi de 610 mln de lei şi este extrem de incorect din partea asociaţiilor agricole să extragă din această sumă 240 de mln de lei în calitate de datorii pentru fondul din 2014. În anul trecut am putut să stopăm acceptarea cererilor imediat ce s-au terminat resursele, însă am continuat să înregistrăm doritorii”, a spus viceministrul.
Loghin a menţionat că are întrebări faţă de unul din iniţiatorii protestelor, şeful Federaţiei de Fermieri, Valeriu Cosarciuc, care în anii 2009-2010 a deţinut funcţia de ministru al Agriculturii.
„De ce el, aflat în funcţie, nu a întreprins măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei din ramură? Nu pot spune că nu a făcut nimic, dar în perioada mandatului său Moldova la sigur nu a fost ca Elveţia”, a ironizat viceministrul. Mai multe asociații de fermieri au anunțat că vor relua acțiunile de protest cu blocarea traseelor naționale, începnd cu 15 aprilie. Fermierii spun că nu au mijloace pentru a realiza lucrările agricole de primăvară. Ultima dată agricultorii au protestat pe 27 martie curent.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.