A 36-a zi de proteste în Belarus. Doar la Minsk s-au adunat aproape 150 de mii de oameni, dintre care 200 au fost arestați (GALERIE FOTO)

A 36-a zi de proteste în Belarus. Doar la Minsk s-au adunat aproape 150 de mii de oameni, dintre care 200 au fost arestați (GALERIE FOTO)

În Belarus, e a 36-a zi de proteste împotriva lui Aleksandr Lukaşenko. În mai multe orașe ale țării, au loc proteste masive. Doar la Minsk, s-au adunat peste 150 de mii de oameni. În același timp, poliția încearcă să disperseze protestatarii care au format două coloane mari și au reținut mai mult de 200 de oameni, scrie meduza.io. 

Cea mai mare parte a protestatarilor s-au îndreptat spre satul de elită Drozdy unde se află una dintre reședințele lui Alexander Lukașenko și unde locuiesc oficiali de rang înalt. Un cordon le-a blocat drumul, iar unii protestatari din Minsk au început să construiască baricade.

Totodată, la Minsk, stațiile de metrou „Sportivnaya”, „Pushkinskaya”, „Molodezhnaya”, „Frunzenskaya” și „Nemiga” au fost închise la intrare și ieșire. În același timp, potrivit Ministerului Afacerilor Interne, peste 200 de persoane au fost reținute. Cu toate acestea, acest lucru nu a perturbat acțiunea de protest.

Publicitate

De asemenea, la Brest, unde s-au adunat câteva mii de oameni, poliția a folosit un tun cu apă. În Novopolotsk, oamenii au înfruntat forțele de securitate atunci când au încercat să înceapă detențiile.

Menționăm că ample proteste sunt organizate în Belarus, în special la Minsk, împotriva președintelui Alexandr Lukașenko, care a câștigat alegerile prezidențiale din august curent. Oficialul a spus că nu are de gând să plece, motivând că scrutinul nu a fost fraudat.

Urmare a manifestațiilor, sute de persoane au fost reținute. Pe 1 septembrie, spre exemplu, forțele speciale ale poliției din Belarus au reținut mai multe persoane care au participat, pe 1 septembrie, la un protest organizat de studenți, la Minsk. Presa locală scrie că cel puțin șapte manifestanți au fost luați pe sus în plină stradă.

Câteva zile mai târziu, pe 5 septembrie, Ministerul de Interne din Belarus a anunţat reţinerea a 40 de persoane. Jumătate dintre aceştia se vor confrunta cu acuzaţii.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko susţine că a câştigat alegerile din 9 august cu peste 80% din voturi. El conduce deja ţara de un sfert de secol. Mulţi belaruşi cred însă că rezultatele au fost stabilite dinainte şi au ieşit în stradă pentru proteste regulate după vot. Uniunea Europeană a refuzat să recunoască rezultatele alegerilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal