„Schemele trebuie înlăturate, iar economia - eliberată.” Cum vede Ambasadorul UE la Chișinău schimbările din domeniul justiției (VIDEO)

„Schemele trebuie înlăturate, iar economia - eliberată.” Cum vede Ambasadorul UE la Chișinău schimbările din domeniul justiției (VIDEO)

Schimbări în sectorul justiției încă sunt necesare, iar menirea lor este să le dea încredere cetățenilor că starea de lucruri va fi mai bună. „Trebuie să existe garanții pentru cetățeni că justiția lucrează independent și echitabil.” Este declarația șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Deși spune că în vara anului trecut au fost unele decizii importante pe direcția reformării acestui sector, încă mai sunt multe de făcut, dar în pricipal aceste acțiuni țin de lupta împotriva corupției, investigarea fraudei bancare, eliberarea economiei de scheme ilegale și contrabandă.     

...

Publicitate

Sunt garanții pentru cetățenii Moldovei că Justiția lucrează independent și echitabil și că ei vor fi egali în fața legii. Aici sunt unele aspecte care trebuie schimbate, unul dintre ele este această perioadă de cinci ani, judecătorii nu sunt numiți cum în alte țări, dar numai după cinci ani. Asta este o măsură care pune la îndoială independența lor de la început. Aici există multă susținere și asistență în ceea ce privește modul cum trebuie făcută această schimbare, din partea Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția, care sunt instituțiile recunoscute în această privință.

...

Aici vorbim despre lupta împotriva corupției, aici vorbim despre investigarea fraudei bancare, unde este necesar ca cei vinovați să fie în pușcărie și banii, care au fost pierduți, să fie recuperați. Este vorba despre decizia pentru lupta adevărată împotriva corupției, despre pași importanți precum demonopolizare.

Să fie eliberată economia și ea să aducă mai multă prosperitate oamenilor. Să nu existe scheme ilegale în economie, să fie eliminată contrabanda, care aduce daune așa de mari și Moldovei și altor state. Să nu existe aceste practici precum vedem că sunt blocate progresele cu interese și acțiuni obscure.

Peter Michalko

Autor:

...

Important este ca și cei care investesc în Moldova să simtă că sistemul justiției este credibil. Nu numai investitorii străini, dar și cei domestici, să simtă că ei nu vor fi în pericol când vor face investiții și nu vor pierde resurse din cauza sistemului care nu este echitabil, din cauza deciziilor din sistemul justiției, din sistemul judecătoresc, care va fi împotriva tuturor standardelor justiției independente. Pentru asta este important ca reforma justiției să fie desfășurată într-un mod credibil.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal