Chicu dă asigurări: Roada, care a fost foarte mult afectată de secetă, totuși ne permite să asigurăm consumul intern

Chicu dă asigurări: Roada, care a fost foarte mult afectată de secetă, totuși ne permite să asigurăm consumul intern

În pofida secetei din acest an, necesitățile interne de consum de grâu, porumb și floarea-soarelui sunt acoperite. Despre aceasta a menționat premierul Ion Chicu după ședința săptămânală cu președintele Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi. Premierul susține că țara dispune și de cantități de produse pentru export. Cât despre culturile de grupa a doua, pagubele încă sunt evaluate.

În acest an, s-au recoltat estimativ 630 de mii de tone de grâu, iar consumul local este de 350 de mii de tone. „Vedem că în jur de 300 de mii de tone este potențial de export. Deci nu stă problema la momentul actual de lipsă de grâu. Cu atât mai mult că avem oferte pe piața din Ucraina la prețuri comparabile cu cele pe care le avem noi”, susține Chicu.

Informația preliminară arată că în acest an s-au recoltat circa 800 de mii tone de porumb, iar consum anual intern este de 700 mii tone. Astfel, premierul dă asigurări că necesitățile interne sunt acoperite.

Publicitate

Cât despre cultura de floarea-soarelui, prim-ministrul susține că cele 400 de mii de tone recoltate coincid cu necesitățile interne de consum.

„Nu a dispărut de pe agendă subiectul acordării suportului pentru agricultori. AIPA recepționează până la 18 septembrie solicitările de compensații parțiale de prima grupă. Acele 1500 lei pentru grâu, și mai mult pentru alte culturi. Se achită acești bani”, a menționat Chicu.

Totodată, premierul spune că continuă evaluarea pentru grupa a doua de culturi. „Aici urmează să vedem în funcție de rezultate cu ce suport vom putea veni. În cazul disponibilității mijloacelor vom veni cu o nouă rectificare ca să putem acorda sprijin”, a dat asigurări premierul.

Chicu n-a ezitat să critice unii politicieni despre care spune că ar fi gata „să taie și pensii și salarii numai ca să-și satisfacă interesele lor înguste”.

Premierul susține că va avea întrevederi cu agricultorii în săptămâna curentă. Și a amintit despre sprijinul discutat cu partenerii externi.

AGORA amintește că pe 8 septembrie, deputatul Alexandru Slusari a cerut majorarea fondului de subvenționare până la 400 de milioane de lei și extinderea programului de rambursare și moratoriului la controale fiscale până la 30 septembrie 2021. Tot atunci, Slusari spunea că autoritățile ar trebui să amâne cheltuielile pentru proiectul „Drumuri Bune”, iar acești bani să îi orienteze pentru susținerea agriculturii.

Precizăm că peste 1.169 de agricultori care au suferit pierderi în urma secetei și calamităților naturale au depus dosarele la AIPA pentru a-și primi subvențiile din partea statului. Despre asta a anunțat șeful Executivului, Ion Chicu. Potrivit premierului, din numărul de 1.169 de dosare recepționate, 266 au fost expediate pentru plată, iar asta înseamnă 57 de milioane de lei din bugetul statului. Totodată, Chicu a reiterat că AIPA va recepționa dosarele până pe 18 septembrie curent, iar Guvernul a pus la dispoziție 300 de milioane de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal