Diana Boico, despre femeile în afaceri: „Lipsa de încredere vine din lipsa unei baze în educația financiară, iar din dragostea de sine se nasc lucruri frumoase” (VIDEO)

Diana Boico, despre femeile în afaceri: „Lipsa de încredere vine din lipsa unei baze în educația financiară, iar din dragostea de sine se nasc lucruri frumoase” (VIDEO)

Astăzi, e despre Diana Boico. Una din femeile antreprenoare din țara noastră de la care înveți că ecologia relațiilor într-o afacere, încrederea în echipă  și creativitatea sunt pașii de urmat în drumul către realizările frumoase pe termen lung. În acest moment, subiectul ei preferat e educația financiară în rândul femeilor, iar prin tot ceea ce face inspiră alte tinere să se dezvolte, să își câștige independența financiară și să învețe pentru o versiune mai bună a lor. Haideți să prindem câteva idei și sfaturi care m-au marcat în cadrul interviului „Nota de Plată”. 

Publicitate

Vorbeam cu toți bărbații de la egal la egal

Diana Boico

Autor:

Diana Boico se poate mândri cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul afacerilor. E fondatoarea grupului de agenții de publicitate „Indigo”, parteneră Ogilvy, GroupM și membra boardului de directori AFAM Moldova.

Fie că își propune asta sau nu, știe să uimească prin abilitatea sa de a spune lucrurilor pe nume și de a fi firească. Asta ar fi ajutat-o să facă față provocărilor în primii ani de activitate când puteai să numeri pe degete femeile antreprenoare în R. Moldova.

„Nici pentru un moment nu m-am gândit cum e să fii femeie în afaceri. Eu eram în afaceri și nu contează dacă sunt femeie sau bărbat. Am de dus ce trebuie să ducă un antreprenor. Mi-am dat seama că nu sunt atât de multe femei în afaceri, atunci când am început să dezvolt afacerea. La început aveam mai multe contacte de business bărbați. Vorbeam cu toți bărbații de la egal la egal și în plus mi-a plăcut întodeauna profesionalismul. Când ești la job, atunci ești la job. Nu îți implici emoțiile personale, te strădui să fii corect cu toții”.

Diana e convinsă că anume valorile gândite și implementate de fondatorul unei afaceri definesc și parcursul întregii activități. Ea a ales creativitatea, ecologia în relații și inovarea.

„Există valorile pe care îți construiești afacerea, iar acestea nu se negociază. Valorile pe care construiești afacerea sunt acelea de care trebuie să te conduci atunci când îți dorești succes în afaceri. Noi avem o afacere ecologică. Și nu vorbesc doar de ecologia mediului înconjurător, dar de ecologia relațiilor. Nu vei auzi să se strige la noi în companie sau să se insulte. În al doilea rând, afacerea noastră e creativă. Nu pot să îți redau cât de frumos și interesant e să lucrezi într-un mediu în care creația e una din valori. Asta ajută în timpurile grele și inspiră încrederea clienților, atunci când tu ai abordarea că oricine din echipa ta poate să fie creativ. La fel, inovațiile e o altă valoare pe care ne-am construit afacerea și când vorbesc de noi, atunci spun despre o echipă întreagă”.

Atunci când nu știi ce să faci, întreabă pe cineva care știe mai bine ca tine. Sunt foarte mulți oameni care sunt gata să ajute

Diana Boico

Autor:

Astăzi, Diana spune cu certitudine că după 20 de ani de experiență, știe foarte puține. O parte din greșeli au fost provocate de lipsa unei educații financiare, iar soluțiile le-a găsit în rândul profesioniștilor care s-au oferit să o ajute.

„Aș fi acordat mult mai multă atenție educației financiare. Eu m-am pornit în afaceri fără o educație în business. Am făcut-o intuitiv. Pe parcurs am învățat multe, dar adevărul este că eram nepregătită. De acolo au venit mai multe dureri de cap care le-am rezolvat cu ajutorul profesioniștilor. Ar fi un sfat ca atunci când nu știi ce să faci, întreabă pe cineva care știe mai bine ca tine. Sunt foarte mulți oameni care sunt gata să ajute. Având peste 20 de ani de experiență în domeniu, eu pot spune că știu foarte puțin”.

Și pentru mai multe împliniri frumoase, antreprenoarea încurajează femeile să nu să se oprească, să nu lase pe nimeni să le știrbească încrederea în forțele proprii, ci să muncească pentru toate visele.

„Nu m-am oprit să îmi doresc să cresc, nu am fost plafonată în acest sens, de circumstanțe sau de partener. Când ai un mindset din acesta că de fapt tu poți să faci, să atingi, să mergi mai departe, tu poți să înveți mai multe, atunci și lucrurile se aranjează în jurul tău în modul în care ți le dorești, dar cu multă muncă în spate.

La fiecare etapă a vieții mele, am prioritizat lucrurile care sunt mai importante. Depuneam efortul maxim acolo unde aveam cel mai mare interes. Nu există succes fără muncă. Am avut nopți nedormite înainte de o prezentare, am avut și ore muncite târzii, am avut și compromisuri în viața de cuplu. Asta a fost până la momentul în care am început să deleghez. Au început să crească alături de mine colegi care fac lucrurile la fel ca mine sau și mai bine ca mine pe alocuri. Atunci a fost momentul principal de creștere a agenției.

Din dragostea de sine se nasc lucruri frumoase. Începând cu încrederea de a face un pas sau altul în viață și terminând cu siguranța că indiferent ce se va întâmpla, atâta timp cât nu e vorba de sănătate, tu vei depăși orice. Atâta timp cât te iubești și te accepți pe tine cu toate greșelile și erorile pe care poți să le comiți. It's ok to not be ok. Imediat ce am înțeles asta și viața a devenit mai frumoasă”.

Orice afacere este o responsabilitate imensă, mai ales când vrei să o dezvolți pe termen lung

Diana Boico

Autor:

În ceea ce privește, educația financiară în rândul copiilor, Diana spune că cei mici vor deveni mai pregătiți în acest sens doar datorită unui exemplu oferit de părinți.

„Lipsa de încredere vine din lipsa unei baze în educația financiară. Când vorbim de educație financiară, nu vorbim de facultăți. Vorbim despre lucruri elementare care la un moment dat, dacă ar fi intrat în curriculum școlar, ar fi mult mai pregătiți din punct de vedere practic și ar avea mai multe căi deschise. Copiii se orientează și foarte mult se bazează pe exemplul părinților. Dacă tu ești organizat și vorbești despre asta cu ei, atunci oarecum sunt mai pregătiți”

Vezi aici și: Sergiu Litra - Fabrica de bere, cresterea afacerii, COVID-19 si numaratul banilor | Nota de Plata

Nota de Plată a Dianei Boico înseamnă multe zile și nopți muncite, decepții, provocări, epuizare și neîncredere, însă toate au fost înlocuite pe deplin cu multe alte realizări frumoase.

„Am avut nopți nedormite, prietenii care s-au dizolvat, dar la un moment dat am întâlnit alți oameni importanți și foarte interesanți în viața mea. Am avut decepții umane din punct de vedere a unor angajați sau a unor parteneri de business. La un moment dat am avut self-doubt când mă gândeam pentru ce mi-am luat atâtea responsabilități. Orice afacere este o responsabilitate imensă, mai ales când vrei să o dezvolți pe termen lung. Mă întrebam pentru ce îmi trebuie asta și că aș fi avut un job de la o oră la alta, pentru că mă descurcam oricum. Însă, această notă de plată e acoperită și supraacoperită de realizările pe care le-am avut”

A ta Notă de Plată e să trimiți și altora pentru o dezvoltare frumoasă. Nu uita să dai share, like și să te abonezi la canalul de Youtube AGORA.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal