Sprijin în dezvoltare rurală și infrastructură sau eficiență energetică: UE a finanțat peste 1.000 de proiecte în R. Moldova

Sprijin în dezvoltare rurală și infrastructură sau eficiență energetică: UE a finanțat peste 1.000 de proiecte în R. Moldova

Doar în ultimii 10 ani, prin proiectele demarate în R. Moldova, Uniunea Europeană a investit peste 1 miliard de euro. Banii au fost distribuiți în peste 1.000 de proiecte din cele mai diverse domenii. Totodată, UE a devenit în timp principalul partener economic, în 2018 fiind direcționate pe piața europeană 70% din exporturi și 50% din comerțul total al țării.

...

„Vrem să arătăm cât de puternică este cooperarea noastră și să inspirăm oameni din întreaga țară pentru a fi activi în ceea ce privește eforturile pentru schimbări pozitive acolo unde trăiesc, pentru că vedem că există entuziasm și energie în întreaga țară. Se schimbă condițiile de viață în localități. Noi venim cu noi programe ce au ca și scop susținerea acestor inițiative”, a spus ambasadorul UE Peter Michalko în cadrul unei conferințe de presă organizată de Infotag.

Publicitate

Enumerând proiectele realizate în perioada ultimelor 10 ani, peste 1000 la număr, ambasadorul UE a subliniat că în zonele rurale ale R. Moldova există grupuri de inițiativă, iar UE le susține prin programul „Lider.”

Alte programe noi sunt menite să susțină localităților rurale, proiecte destinate și infrastructurii locale. „Continuăm cu pași concreți programele existente în domeniul eficienței energetice, ceea ce privește școlile de exemplu. Doar în două luni vom face progres spre realizarea a 18 proiecte mai mari care în toată țara vor schimba condițiile în școli și alte instituții publice”, a a menționat Peter Michalko.

„În total avem și vom continua susținerea în proiecte ce țin de dezvoltare economică și oportunități pe piață. Sunt proiecte în proces de realizare în sumă de 97 de milioane de euro.

Ne vom concentra și pe domeniul de „bună guvernare” – standardele statului de drept. Proiect în faza de realizare în sumă de 165 milioane de euro.

În domeniul mediului, eficienței energetice - sunt proiecte în sumă de 212 mil de euro. Și în alte domenii așa ca, contacte între oameni, mobilitatea – proiecte de aproape 20 milioane euro. Pentru comunicare și egalitate de gen- proiecte de 26 milioane de euro”, a enumerat ambasadorul UE.

Totodată, Peter Michalko a ținut să dea asigurări că partea europeană va continua să sprijine tendința de dezvoltarea a R. Moldova, prin investiții în proiecte menite să contribuie la un mediu și condiții mai bune de trai pentru cetățenii moldoveni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal