
Visul la cheie. Cum arată întregul proces de achiziționare a unei locuințe în Republica Moldova (CARDURI)
„Acasă” e la distanță de doi timpi și trei mișcări sau un credit la bancă și întoarcerea banilor în câțiva ani? De obicei, un apartament poate fi găsit ori pe portalurile specializate în anunțuri, ori prin agenții imobiliare sau chiar la licitațiile făcute de bănci. În acest context, trebuie să știi în ce zonă ai dori să locuiești, de câte camere ai nevoie și la ce etaj s-ar afla apartamentul. Alte elemente important de luat în calcul ar fi și accesibilitatea la transportul public și poziționarea imobilului în raport cu oficiul tău. Afli în continuare de pe AGORA pașii pe care trebuie să-i urmezi atunci când îți cumperi o casă nouă.
・
„Vănătoarea” casei - când și cum începe?
Până ai în mână cheile de la noul apartament, trebuie să ai deja o listă cu așteptările tale: tipul apartamentului, câte camere vor fi, dacă e nevoie de reparație parțială ori capitală, dar și să te informezi despre infrastructura regiunii în care vei locui.
Bugetul pe care-l ai trebuie să te ajute cu orientarea dacă vei lua un credit ipotecar pentru achiziție sau vei achita toată suma după încheierea contractului de vânzare-cumpărare. Indiferent de suma de bani de care dispui, vei cunoaște casa viselor tale dacă navighezi online pe site-urile specializate, contactezi agențiile imobiliare pentru o prezentarea a ofertelor actuale pe piață sau participi la licitații organizate de bănci.
Inspectarea și imobilului ales
Desigur, după ce ai găsit fotografii frumoase care reprezintă aspectul locuinței și citești avantajele dacă procuri anume locuința X, trebuie neapărat să te afli pe teren. Nu trebuie să rămâi pradă anunțurilor menite să ademenească, dar trebuie să și verifici elementarele necesități, de exemplu - dacă ai o conexiune la apă și gaz.
Prezența fizică va determina dacă aici te oprești sau cauți opțiuni și beneficii mai bune. Când ai ajuns la un numitor comun și ai ales locuința perfectă, atunci are loc întâlnirea propriu-zisă cu proprietarul imobilului ori reprezentantul companiei de construcții. La fel este posibilă și o întrevedere cu agenție imobiliară prin intermediari pentru a vedea proprietatea dată și a purcede la crearea pachetului de documente pentru contractul de vânzare - cumpărare.
Ai posibilitatea de a cumpăra un apartament în blocurile noi sau cele care sunt încă în construcții prin definirea unor rate fixe și fără procent.
Eliberarea extrasului din registrul bunurilor imobile
După ce ai apreciat apartamentul, proprietarul trebuie să ia extras din registrul bunuri imobile și certificatul de evaluare a bunurilor imobile.
Pentru ca tranzacția de vânzare-cumpărare a bunului imobil să aibă loc, notarul va solicita următoarele documente eliberate de Departamentul Cadastru: extrasul din registrul bunurilor imobile și certificatul cu privire la valoarea bunului imobil, estimată în scopul impozitării.
Eliberarea extrasului din registrul bunurilor imobile costă 51 lei și îl primești în 3 zile lucrătoare din momentul confirmării plății. Extrasul dat arată cine este proprietarul sau proprietarii bunului imobil până la momentul vânzării. Certificatul despre valoarea bunului imobil poate fi eliberat atât în 3 zile, cât și într-o zi.
După ce proprietarul este în posesia documentelor enumerate mai sus, acesta va pleca la notar. Notarul verifică actele eliberate de ASP și întrunește contractul de vânzare - cumpărare. Se verifică dacă toate părțile au buletinele și actele necesare.
Înregistrarea bunului imobil în raza de acțiune
După ce ambele părți au semnat contractul, noul proprietar se adresează către serviciu cadastral pentru a înregistra bunurile imobile în raza de acțiune. În conformitate cu Legea cadastrului bunurilor imobile, înregistrarea bunurilor imobile şi a drepturilor asupra lor se efectuează de către organe cadastrale teritoriale, în a căror rază de activitate se află bunul imobil.
Înregistrarea bunurilor imobile şi drepturilor asupra lor poartă un caracter obligatoriu în Republica Moldova. Orice persoană care cumpără, vinde, moşteneşte sau dobândeşte în alt mod un teren sau alt bun imobil, precum şi obţine un drept sau interes legat de un bun imobil înregistrat, urmează să se adreseze organului cadastral teritorial, în raza de activitate a căruia este amplasat bunul imobil pentru înregistrarea.
Ipoteca imobiliară, cea locativă sau credit imobiliar
În cazul în care nu dispui de suficiente resurse financiare, există o posibilitate de a obține suma necesară pentru a procura o locuință - ipoteca. Această garanție este un temei pentru creditor. Astfel, acesta are dreptul să ceară satisfacerea creanțelor sale, cu preferință față de ceilalți creditori, inclusiv statul, din valoarea bunurilor imobile depuse în ipotecă, în cazul în care debitorul omite să execute obligațiile garantate cu ipotecă.
Cum faci rost de ea?
După ce extrasul din registrul bunurilor imobile a fost luat (vezi CARD 3) te vei adresa cu acesta la banca ce te deservește sau de la care poți lua acest credit imobiliar. La bancă vor fi verificate actele, iar apoi va fi efectuată o expertiză a bunului imobil ca să fie asigurat că bunul are valoarea întocmită. Banca verifică dacă viitorul beneficiar e în stare să achite creditul, iar dacă se dă undă verde se încheie contractul de vânzare-cumpărare și, paralel, se face contractul de ipotecă.
NOTA BENE! Pentru întocmirea contractului ipotecar trebuie să achiți prima rată din valoarea imobilului, adică 30%.
Programul de stat „Prima Casă”
O locuință poate fi achiziționată și prin programul guvernamental „Prima casă”. Beneficiar poate fi un cetățean al Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, care este angajat oficial la o instituție de stat sau companie privată din țară și dispune de venituri din surse oficiale. Cota participației proprii inițiale constituie 5% din prețul de procurare a locuinței.
În doi ani de derulare a Programului, de credite ipotecare garantate parțial de stat deja au beneficiat 4296 de persoane fizice. Suma totală a creditelor acordate de către bănci constituie peste 2,1 mlrd. lei, iar valoarea garanțiilor active este de 1,1 mlrd lei.
Prezența la notar cu două contracte
La notar te prezinți cu două acte importante: contractul de vânzare-cumpărare și contractul de ipotecă.Trebuie să ții cont de faptul că fiecare bancă oferă un procent diferit pentru creditele imobiliare. La fel, în acest context, obligatoriu vei semna și un contract de fidejusiune. Prin acest document, banca cunoaște cine este persoana de back-up ce va achita sau reîntoarce suma băncii în cazul în care tu nu poți face acest lucru sau nu ai posibilitatea, din varii motive.După ce setul de acte e semnat și legalizat la notar, banca eliberează suma de care ai nevoie, la pachet cu anexa în care este stabilit graficul de achitare a banilor. Banca te va consulta în raport cu suma ce o ai luată în credit și care ar fi termenul convenabil pentru rambursare.