
Efectele pandemiei asupra agențiilor de turism și turoperatorilor din capitală: Numărul vizitatorilor s-a redus cu peste 75%
Structurile turistice care oferă servicii de cazare au fost frecventate de mai puțini turiști în perioada ianuarie-iunie a anului curent. Astfel, de aceste servicii au beneficiat 27,7 mii turiști, cu 75,3% mai puțin comparativ cu perioada similară din anul precedent. Asta după ce pe timp de pandemie mai multe afaceri de turism au fost nevoite să-și sisteze activitatea, iar călătoriile au fost restricționate în mai mute state.
・
Cei mai mulți turiști au optat pentru hoteluri și moteluri, cămine pentru vizitatori și Pensiuni turistice și agroturistice. În această perioadă, niciun vizitator nu a fost cazat într-o tabără de odihnă pentru elevi.
Ponderi mai însemnate în numărul total al turiștilor străini cazați în structurile de primire turistică colective cu funcțiuni de cazare le-au revenit celor veniți din România (29,8%), Ucraina (15,4%), Federația Rusă (9,8%), Italia și Turcia a câte (4,7%), SUA (4,5%), Germania (4,%).
Totodată, au fost înregistrate aproape 113 mii de înnoptări ale turiștilor, din care 73 de mii au fost cele ale cetățenilor moldoveni (65% din total înnoptări) și 40 de mii de înnoptări ale nerezidenților (35%).
Durata medie a șederii a fost de 5,1 zile, la cămine pentru vizitatori - 27,2 zile, structuri de odihnă - 2,7 zile, hoteluri și moteluri (3,2 zile), iar la pensiunile turistice și agroturistice, respectiv 2,5 zile.
În ianuarie-iunie 2020 agențiile de turism și turoperatorii au prestat servicii turistice la 31,4 mii turiști și excursioniști. Numărul celor străini care au beneficiat de servicii s-a cifrat la 6.575.
Printre principalele scopuri care au stat șa baza vizitelor au fost: 97,6% au sosit în scopuri de odihnă, recreere și agrement,2,2% în scopuri de afaceri și profesionale și doar 0,2% în scopuri de tratament. Numărul de turiști și excursioniști care au plecat în străinătate prin intermediul acestor agenții a totalizat 16,6 mii persoane.