Șarov dă asigurări: Mii de calculatoare vor ajunge în școli în scurt timp, din banii Băncii Mondiale și cei alocați de Guvern

Șarov dă asigurări: Mii de calculatoare vor ajunge în școli în scurt timp, din banii Băncii Mondiale și cei alocați de Guvern

Școlile din țară sunt dotate în prezent cu circa 38.000 de calculatoare, iar în scurt timp, mii de unități de tehnică de calcul, laptopuri și tablete, ar urma să suplinească lipsurile. Aceasta prin sprijinul Băncii Mondiale, de 3,5 milioane de dolari, dar și din banii alocați de Guvern pentru circa 3.000 de laptopuri. Sunt asigurări aduse de ministrul Educației, Igor Șarov care susține că calculatoarele ce vor ajunge în școli ar urma temporar să fie împrumutate și unor elevi.

Potrivit ministrului Educației, școlile din țară sunt doate cu 38.059 unități de tehnică de calcul: computere, laptopuri, tablete. Dintre acestea, 32.000 sunt utilizate în scopuri educaționale.

Șarov menționează că sunt întreprinse o serie de măsuri pentru a asigura toate instituțiile de învățământ cu tehnica necesară. Astfel, pe parcursul anului 2020, din bugetul APL-urilor și din cel al instituțiilor de învățământ au fost achiziționate încă 2.216 unități de tehnică de calcul.

Publicitate

Iar pe 1 iulie, Ministerul Educației a lansat campania națională „Donează un computer pentru educație”. Astfel, până acum au fost colectate 1.136 computere, laptopuri și tablete.

Și Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru asigurarea desfășurării calitatitive a procesului educațional în instituțiile din învățământul general. Astfel, din acești bani până la sfârșitul lunii octombrie, în școli urmează să ajungă alte 2.500 de laptopuri.

„În baza economiei făcute din licitație, Guvernul a alocat încă 15 milioane de lei și a fost lansată o licitație încă pentru 680 de laptopuri”, a mai adăugat ministrul Educației.

O sumă considerabilă vine din cadrul proiectului Băncii Mondiale „Reforma învățământului în Moldova”. Pe această cale s-a reușit identificarea de resurse financiare de 3,5 milioane de dolari pentru laptopuri.

„Ofertele deja au fost examinate și determinat câștigătorul pentru livrare a 11.500 de laptopuri. Achiziția este la etapa de verificare de către experții BM și urmează în scurt timp să fie semnat contractul pentru livrarea echipamentului”, susține Șarov.

Potrivit ministrului, calculatoarele urmează să ajungă în școli, iar în unele situații, acestea ar putea fi oferite temporar elevilor și cadrelor didactice pentru utilizarea în procesul educațional.

AGORA menționează că potrivit datelor din 14 septembrie, 10 școli activează în regim la distanță din cauza carantinei. Tot din cauza carantinei, de acasă învață elevii din 171 de clase.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal