Deputatul PSRM, Grigore Novac, sesizează Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție în privința unui proiect investițional încheiat în 2013 între Universitatea de Stat și o companie de construcții. Socialistul susține că unele angajamente ale companiei de construcții au fost anulate prin modificări ulterioare la Hotărârea de Guvern, fapt ce stârnește suspiciuni, și că responsabilă pe atunci era Maia Sandu în calitate de Ministră a Educației. Reprezentanții PAS califică acțiunile lui Novac drept intimidări. „Toate deciziile au fost transparente”, spune deputatul Igor Grosu.
Hotărârea de Guvern nr. 204 din 18 martie 2013, menționată de Novac, prevedea transmiterea din domeniul public în domeniul privat al statului a unui teren din str. Pan Halippa şi a unui terenul din str. Gheorghe Caşu, din capitală, aflate în gestiunea Universităţii de Stat. Acestea urmau să fie preluate de „Lagmar-Impex”SRL.
Hotărârea prevede angajamente pentru compania de construcții care urma să restaureze un bloc de studii al universității, situat la intersecţia străzilor Bănulescu - Bodoni şi Kogălniceanu. Totodată se planifica econstruirea căminelor nr. 10, 11, 12, 13 din strada Gheorghe Caşu, nr.32.
Tot aici, compania se obliga să reconstruiască şi să modernizeze un cămin destinat tinerilor specialişti – angajaţi ai USM, care urma să dețină regim juridic de locuinţă de serviciu. Un alt punct includea proiectarea şi construcţia unor blocuri locative cu multe etaje pentru angajaţii USM, ce ar fi vândute solicitanţilor la un preţ preferenţial. Compania trebuia, totodată să amenajeze o bibliotecă și o cantină studențiască în blocurile locative construite.
Ulterior, în 2014, au fost operate modificări la hotărârea de Guvern, așa încât suprafețele celor două terenuri transmise companiei de construcții au fost modificate. Mai exact, Se ofereau 1,087 ha, în loc de 1,05 ha din terenul din str. Pan Halippa şi de 0,7 ha, în loc 1,0 ha din str. Gheorghe Caşu.
Totodată a fost exclusă obligația de „a reconstrui şi moderniza un cămin destinat tinerilor specialişti – angajaţi ai USM, cu statut de locuinţă de serviciu”.
Acest punct a trezit suspiciunea deputatului Grigore Novac. „Această decizie trezește dubii rezonabile în ceea ce privește asigurarea transparenței și legalității acțiunilor Ministerului Educației”, scrie socialistul pe pagina sa de Facebook.

„Obligațiunile asumate de către acea companie nu au fost respectate întocmai nici până acum. În cadrul audierilor cu cetățenii, mi-au fost aduse la cunoștință unele circumstanțe despre acest proiect investițional, lansat în 2013, care ridică multe semne de întrebare și de care trebuie să se ocupe CNA și procuratura, deoarece au fost aduse prejudicii intereselor statului”, susține deputatul.
În răspuns, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că acestea ar fi acțiuni de intimidare în contextul alegerilor din această toamnă. „Dumnealui susține că ar exista dosare la CNA. Eu rog instituțiile unde ar exista dosare penale să nu discute prin intermediul lui Novac, ci dacă sunt întrebări să se adreseze direct la noi. Toate deciziile pe care le-am adoptat în cadrul Ministetului Educației, au fost decizii transparente, au fost respectate deciziile legale și nu a fost nimic contrafăcut. Aceasta este intimidare”, a spus pentru AGORA deputatul Igor Grosu.
Aceasta nu e prima sesizare a lui Grigore Novac ce o vizează pe Maia Sandu. Pe 7 septembrie, socialistul s-a adresat la Procuratura Generală, cerând să să verifice dacă lidera PAS ar fi primit sume de bani de la liderul Partidului Șor, pe timpul când deținea funcția de ministră a Educației. Cele invocate de socialist se bazează pe o declarație anterioară a lui Ilan Șor și a unui blogger. Maia Sandu dezminte acuzațiile: „Din 2016 umblă numai cu minciuni”.
Vezi și aceste știri

Socialistul Grigore Novac cere PG să verifice dacă Maia Sandu a primit bani de la Ilan Șor pe timpul când era ministră a Educației

Novac a cerut ANI și Procuraturii să verifice declarațiile de avere a doi deputați PAS. Reacția parlamentarilor
