ANSP va putea procesa mai multe teste COVID-19. Capacitatea laboratoarelor, sporită grație unei donații

ANSP va putea procesa mai multe teste COVID-19. Capacitatea laboratoarelor, sporită grație unei donații

Cele trei laboratoare regionale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au fost dotate cu mai multe echipamente și consumabile, donate de Biroul de cooperare al Elveției. Astfel, a fost dublată capacitatea de efectuare a testelor zilnice la COVID-19. În Chișinău vor putea fi realizate în fiecare zi 800 de teste, iar la Bălți și la Cahul - câte 300.

Pentru efectuarea examenelor de control și diagnostic a infecției, au fost donate șase mini-centrifugi pentru 24 de tuburi și două pentru procesarea reacției de polimerizare în lanț, șae vortexuri pentru agitarea probelor în procesul de izolare a acizilor nucleici ARN, șase termoblocuri pentru incubarea a 24 de probe și agitarea lor simultană, kituri de calibrare a echipamentelor de amplificare și tulpini de referință pentru asigurarea calității investigațiilor pentru detectarea virusului, seturi de consumabile pentru procesarea reacției de polimerizare în lanț, 20 de genți frigorifice pentru asigurarea condițiilor de transportare a probelor pentru analize.

Achiziția pentru fortificarea laboratoarelor ANSP s-a ridicat la suma de 46 de mii de franci elvețieni ori 840 de mii de lei moldovenești. Echipamentele au fost donate în loturi, pe parcursul lunii august curent.

Echipamentele sunt mai performante, au o eficiență mai înaltă și sunt mai ergonomice. În același timp, consumabilele sunt compatibile cu echipamentul existent, ceea ce ușurează munca laboranților prin efectuarea unui număr mai mare de probe simultan, a menționat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale într-un comunicat.

„Noile echipamente vor crește capacitatea de diagnostic de laborator, anume la etapa de izolare a acizilor nucleici, ceea ce ne permite să scurtăm perioada de testare. Vorbesc despre centrifugele care au o putere mult mai înaltă de centrifugare, vortexurile pentru agitarea mixurilor în cadrul etapei de extrage a acizilor nucleici și acele centrifugi care erau lipsă în laborator”, a declarat șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică din cadrul ANSP, Ala Halacu.

Elveția este printre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova, se precizează în comunicat.

Pe 10 septembrie curent, autoritățile spuneau că în stocurile ANSP sunt 70.000 de teste pentru diagnosticarea infecției COVID-19 și că un alt lot de 100.000 de teste va fi achiziționat în curând.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal