Maia Sandu, indignată de o decizie a CEC-ului: „Cerem să asigure o campanie corectă și transparentă”

Maia Sandu, indignată de o decizie a CEC-ului: „Cerem să asigure o campanie corectă și transparentă”

Lidera PAS, Maia Sandu, se arată indignată de o decizie a Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care, spune politiciana, ar fi fost aprobată o propunere a secretarului CEC-ului, Maxim Lebedinschi, prin care se arată că partidele politice nu au voie să cheltui banii formațiunii în campania electorală. Sandu îl acuză pe președintele Igor Dodon că ar fi pus la cale această decizie pentru a frauda alegerile prezidențiale.

UPDATE: Reacția Comisiei Electorale Centrale la acuzațiile liderei PAS. Reprezentanții organului electoral respinge acuzațiile Partidului Acțiune și Solidaritate cu privire la nerespectarea prevederilor legale la capitolul finanțarea campaniei electorale. Aceștia mai spun că declarațiile potrivit cărora donațiile pot fi făcute doar începând cu data de 1 octombrie sunt false.

„Ieri am primit o scrisoare de la CEC care ne-a lăsat mască și anume, cu propunerea deja aprobată a socialistului și fostul consilier al lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, în care ni se spune că partidele politice nu au nicio treabă cu candidații la prezidențiale și că toți bănuții pe care îi adunăm zi de zi nu pot fi folosiți în această campanie electorală. CEC-ul zice că noi trebuie să începem campania electorală cu zero lei în cont. După aia, până pe 27 octombrie strângem câte 200 sau 300 de lei și poate până atunci reușim să adunăm de câteva pliante și ne mai rămâne o zi sau două ca să le distribuim prin țară”, a menționat Maia Sandu.

Publicitate

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a dat de înțeles că în acest sens s-ar încerca fraudarea alegerilor prezidențiale, întrucât în modificarea din anul 2019 este prevăzut faptul că „partidele primesc bani pentru performanțele lor la alegerile prezidențiale”.

„În această circulară a CEC-ului emisă ieri se face trimitere la un articol din Codul Electoral conform căruia partidele nu apar în definiția concurentului electoral pentru alegerile prezidențiale. Între timp, în această definiție din 2016 au fost făcute schimbări în legislație prin care s-a spus contrariu. Mă refer la modificarea din 2019 în care s-a prevăzut că partidele primesc bani pentru performanțele lor la alegerile prezidențiale. Lucrul acesta nu doar că s-a scris în lege, dar CEC-ul a și executat această prevedere”, spune Litvinenco.

Candidata la prezidențiale, Maia Sandu afirmă că decizia aparține „noii majorități socialiste” din cadrul Comisiei Electorale Centrale. Aceasta cere CEC-ului să anuleze circulara și să asigure o campanie corectă și transparentă.

„Noi credem că asta este o decizie abuzivă a noii majorități socialiste de la CEC. Toată porcăria asta este pusă la cale de Igor Dodon și echipa lui. Dodon în cea mai mare parte își finanțează campania din resursele statului. La el vin banii din „kulioace”. Cerem CEC-ului să anuleze de urgență această circulară transmisă ieri tuturor partidelor politice și să o înlocuiască cu o decizie corectă care să permită finanțarea transparentă și corectă a campaniei prezidențiale”, mai spune lidera PAS.

Jurnaliștii AGORA l-au contactat pe președintele CEC, Dorin Cimil pentru o reacție la acest subiect. Acesta nu a răspuns la telefon, însă ne-a expediat un mesaj prin care a menționat că se află într-o ședință și va reveni ulterior.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal