Din 1990, emisiile generate de trasport au crescut cu 28%. Una dintre soluții ar fi accesul la transport ecologic

Din 1990, emisiile generate de trasport au crescut cu 28%. Una dintre soluții ar fi accesul la transport ecologic

Emisiile generate de sectorul transporturilor au crescut cu 28% din 1990 până în 2018, arată studiile realizate de Agenția Europeană de Mediu. Datele demonstrează necesitatea urgentă de promovare a soluțiilor de transport neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon în zonele urbane, atenționează Agenția Națională pentru Sănătate Publică.  În acest scop, în perioada 16-22 septembrie, se desfășoară Săptămâna Europeană a Mobilității 2020 cu tematica: „Mobilitate cu zero emisii pentru toți”.

Potrivit estimărilor recente, circa 80% din populația lumii va locui în zone urbane până în anul 2050, astfel încât orașele reprezintă cadrul perfect pentru punerea în aplicare a acestor planuri ambițioase.

Traficul aglomerat din zonele urbane și din jurul lor generează în prezent costuri de aproximativ 100 miliarde de euro anual, adică un procent din PIB-ul Uniunii Europene. Mai mult, peste 400.000 de decese premature sunt cauzate în mod direct de poluarea aerului.

Deși reducerea mai multor activități industriale și individuale va conduce la scădere a emisiilor în anul 2020 cu 7-10% comparativ cu anul 2019, conform estimărilor specialiștilor, aceasta nu va avea un impact considerabil asupra schimbărilor climatice.

Conform Acordului de la Paris intrat în vigoare în 2016, pentru a a face procesul reversibil, este necesară o reducere a emisiilor cu 50% către anul 2050. Prin urmare, inițierea unor măsuri pe termen lung, cum ar fi promovarea cu bicicleta și pe jos, a transportului public și eventual a transportului individual cu emisii reduse sau neutre de carbon, ar avea efecte pozitive imediate.

În Republica Moldova, deși a crescut vizibil în mediul urban utilizarea mijloacelor alternative de transport, bicicletele, trotinetele electrice, infrastructura subdezvoltată încă nu permite o creștere substanțială a acestora, care ar reduce utilizarea transportului pe combustibil fosil și corespunzător a emisiilor. Pentru început, este necesar ca planurile de urbanism ale mun. Chișinău și Bălți, dar și a celorlalte municipii să prevadă expres dezvoltarea infrastructurii urbane pentru asigurarea modalităților sănătoase de mobilitate, ce va contribui și la modificarea comportamentului populației.

În pofida condițiilor climatice, geografice și socioeconomice diferite din zonele urbane din Europa, pot fi luate măsuri pentru a promova un mediu urban incluziv și neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

Astfel, în perioada 16-22 septembrie, se desfășoară Săptămâna Europeană a Mobilității 2020 cu tematica: „Mobilitate cu zero emisii pentru toți”. Acțiunile au drept scop să încurajeze populația și autoritățile locale să ia măsuri pentru a contribui la atingerea obiectivului pe termen lung de a avea un continent neutru în materie de carbon cu reducerea graduală a emisiilor până în anul 2050. De asemenea, să evidențieze importanța accesibilității la transportul cu zero emisii și să promoveze un cadru incluziv care să implice pe fiecare, inclusiv persoanele cu nevoi speciale.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal