Deputatul Sergiu Sîrbu se arată surprins de modul în care Comisia Electorală Centrală a interpretat legislația electorală și a stabilit că partidul și candidatul înaintat de formațiune sunt persoane juridice diferite. Acesta susține că este unul dintre autorii prevederilor noi ale Codului Electoral, dar ar fi avut cu totul altă viziune. „Pe cât de stranie, pe atât de ilegală”, spune deputatul Pro Moldova despre circulara CEC.
„Eu am fost unul din autorii acelor prevederi noi ale Codului Electoral și în calitate de legiuitor nici prin gând nu mi-a trecut să interpretez că partidul care și-a desemnat candidatul în alegeri este separat de acesta și nu poate fi considerat concurent electoral.
Să pui partidul care și-a înaintat propriul candidat pe picior egal cu orice altă persoană juridică care poate face doar o donație de 12 salarii medii lunare pe economie este de-a dreptul contrar logicii elementare”, scrie deputatul Pro Moldova pe pagina sa de Facebook.
Potrivit lui, partidele se constituie cu scopul de accede la putere, fapt posibil prin alegeri. „Chiar dacă să admitem că după ultimele modificări legea nu este foarte clară, nu poți să mergi împotriva logicii elementare și spiritului legii. De fapt poți, dacă unicul care are de câștigat din această situație este boss-ul din Președinție, candidat (in)dependent cu un întreg guvern în loc de staff electoral”, se arată nemulțumit deputatul.
Menționăm că, azi-dimineață și lidera PAS, Maia Sandu, s-a arătat indignată de aceeași decizie a CEC prin care partidele politice n-ar avea voie să cheltuie banii fracțiunii în campania electorală. Sandu l-a acuzat pe președintele Igor Dodon că ar fi pus la cale această decizie pentru a frauda alegerile prezidențiale.
Drept replică, CEC a respins acuzațiile PAS. Reprezentanții organului electoral au menționat că un cont cu mențiunea „Fond electoral” poate fi deschis și până la înregistrarea concurentului electoral, cu condiția că orice încasări și cheltuieli de pe acest cont să se facă doar după înregistrarea concurentului electoral. Mai mult, CEC susține că la prezidențiale, conform legii, calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de șef al statului. Respectiv, în aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs.
Câteva ore mai târziu, PAS a cerut demisia președintelui CEC, Dorin Cimil. Partidul, care, de altfel, l-a propus pe Cimil în funcție, în 2019, susține că observă acțiuni și declarații de-ale șefului CEC „care pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia”.
Vezi și aceste știri

L-au propus în funcție, iar acum îi cer să plece. PAS solicită demisia președintelui CEC, Dorin Cimil

O listă provizorie cu locațiile secțiilor de votare din străinătate a apărut deja, chiar dacă abia azi se încheie perioada de înregistrare prealabilă. Cum explică CEC (DOC)

Maia Sandu, indignată de o decizie a CEC-ului: „Cerem să asigure o campanie corectă și transparentă”
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
