81 de instituții de învățământ închise în Franța versus trei cazuri de infectare în Scoția. Cum au făcut față COVID-ului în școli alte țări ale lumii

81 de instituții de învățământ închise în Franța versus trei cazuri de infectare în Scoția. Cum au făcut față COVID-ului în școli alte țări ale lumii

Majoritatea școlilor din lume s-au redeschis cu prezența fizică a copiilor la ore, iar în alte cazuri - cu un regim mixt sau doar online. Totuși, revenirea copiilor în sălile de clasă s-a soldat cu apariția unor focare de coronavirus și închiderea instituțiilor de învățământ total sau parțial. AGORA a comparat cifrele raportate în R. Moldova în legătură cu îmbolnăvirile de COVID-19 în școli cu rezultatele altor state. 

Moldova

În două săptămâni de la reluarea activității școlilor și grădinițelor din țară, în R. Moldova au fost confirmate 187 de cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul elevilor. Alți doi copii infectați sunt de vârstă preșcolară. Totodată, zece școli activează în regim la distanță din cauza carantinei. În alte instituții de învățământ din țară, 171 de clase au trecut la studii la distanță din cauza carantinei.

Publicitate

Și unii profesori s-au infectat cu noul coronavirus, confirmă ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. Numărul cadrelor didactice infectate ajunge la 173 de cazuri. Alți 288 de profesori se află în autoizolare. Din categoria personalului nedidactic și auxiliar - 40 de persoane sunt confirmate pozitiv, iar 118 sunt în autoizolare.

În cazul grădinițelor publice și private din R. Moldova, din 1.398 de instituții, la 14 septembrie activează 738. Două instituții sunt închise în carantină. În prezent, 113 copii sunt în autoizolare, iar doi copii sunt confirmați pozitiv. Totodată, 47 de educatori au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus, iar 113 sunt în autoizolare. Din categoria personalului auxiliar, 26 de persoane sunt infectate, iar 82 sunt în autoizolare.

România

Copii din România s-au întors în băncile școlilor pe data de 14 septembrie, iar respectarea regulilor de pandemie s-a dovedit o misiune imposibilă în multe cazuri. După o singură zi de școală, un liceu din Constanța este nevoit să treacă în scenariul roșu, iar în București, un tată confirmat pozitiv și-a trimis copilul la școală. Totodată, Școala Gimnazială Zădăreni din Arad a fost închisă, marţi dimineaţa, înainte de a fi primiți copiii la cursuri, după ce directorul unității a primit confirmarea că este infectat cu COVID-19.

Chiar Inspectoratul Școlar din Municipiul București a fost nevoit să-și închidă porțile și să lucreze doar online, după ce un inspector este suspect de COVID-19. În învățământul militar, unde au fost testați toți elevii din licee și școlile post-liceale, au apărut deja primele rezultate ale testelor: 20 de pozitivi, dintre care cinci elevi internați în spital.

În județul Sibiu 14 cadre didactice, 55 de elevi și șase persoane din cadrul personalului nedidactic din unitățile de învățământ lipsesc de la activitățile didactice din cauza coronavirusului. În total sunt 5 cazuri confirmate, dintre care trei cadre didactice, un cadru nedidactic și un elev, iar numărul persoanelor aflate în izolare este de 70 (din care: 11 cadre didactice, cinci cadre nedidactice și 54 de elevi).

Franța

La doar cincisprezece zile de la începutul anului școlar, 81 de școli au fost închise în Franța, în timp ce în circa zece universități, inclusiv facultăți de medicină, au apărut cazuri de COVID-19. Ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, a precizat că puțin peste 2.100 de clase au fost închise, în jur de 0,13% din cele 60.000 de școli din țară. Potrivit acestuia, sunt aproximativ 1.200 de noi cazuri de elevi cu COVID-19, comparativ cu săptămâna trecută, iar o clasă este închisă în cazul în care există trei cazuri de infectare.

La Facultatea de Medicină din Montpellier (sud-est), o parte din cursuri au fost suspendate pe 15 septembrie pentru două săptămâni după ce aproximativ șaizeci de studenți au fost testați pozitiv pentru COVID-19, după o petrecere.

La Universitatea din Rennes 1 (vest) au fost confirmate 43 de cazuri de COVID-19 în rândul studenților la medicină, farmacie și stomatologie și s-a decis testarea altor cinci sute de studenți în această săptămână. De asemenea, universitatea a suspendat cursurile cu prezență fizică timp de șapte zile pentru studenții din al doilea și al treilea an, care sunt cel mai afectate.

Deschiderile școlilor din Germania au fost însoțite de câteva închideri și carantine. În prima săptămână, au existat 31 de grupuri, a câte 150 de cazuri de coronavirus în școli, potrivit Institutului german Robert Koch (RKI), iar cel puțin 41 de școli din Berlin ar fi fost afectate.

Totuși specialiștii susțin că au existat puține transmisii în școli și, deși numărul de noi cazuri zilnice în Germania a crescut, școlile nu au fost identificate drept un factor de infecție.

Un caz în care transmiterea în școală ar fi putut fi un factor a fost identificat în Hamburg. La școala Heinrich Hertz, 26 de elevi și trei profesori au primit rezultate pozitive pentru virus, iar autoritățile sanitare suspectează că cel puțin doi elevi ar fi putut fi infectați de un profesor. Cu toate acestea, căile de transmisie sunt încă în curs de investigare. Între timp, clasele șase și opt sunt în carantină, iar măștile au devenit obligatorii în toate sălile de clasă.

Scoția

Scoția, care a trimis studenții înapoi la studii la mijlocul lunii august, nu a înregistrat focare de infecție până acum. Majoritatea elevilor care au obținut test pozitiv la virus, aproape toți l-au contractat în afara școlii. Câteva licee din Glasgow, unde consiliul de sănătate a declarat că există dovezi ale transmiterii „printre un număr mic de cazuri” sunt singurele cazuri de infectare în instituțiile de învățământ. De la începutul lunii septembrie au fost identificate doar trei cazuri de COVID-19.

Italia

Aproximativ jumătate din personalul școlii italiene au fost testați pentru coronavirus înainte de redeschiderea școlilor de la 14 septembrie. În rezultat, aproximativ 13.000 de teste au fost pozitive, au spus autoritățile, echivalent cu 2,6 la sută dintre cei testați. Astfel, persoanele potențial infectate nu s-au întors la școli. Oamenii testați reprezintă aproximativ jumătate din cei 970.000 de angajați ai țării.

Irlanda de Nord

Cazuri COVID-19 pozitive au fost raportate în 64 de școli separate din Irlanda de Nord în rândul personalului sau elevilor în primele două săptămâni ale termenului școlar, numărul lor total fiind de 88 de cazuri pozitive.

Țara Galilor

Datele de sănătate publică din Wales publicate la sfârșitul săptămânii trecute au indicat că au existat 36 de cazuri în 31 de școli. Tuturor copiilor din două școli secundare din Newport li s-a spus să se autoizoleze după ce elevii au fost testați pozitiv pentru coronavirus, iar o școală din Bridgend a spus că mai mult de 200 de elevi rămân acasă.

Dar numărul școlilor a crescut în weekend și se crede că ar putea fi mai aproape de 50. În Cardiff, opt elevi și trei membri ai personalului de la școala primară Llanishen Fach au fost rugați să se autoizoleze. Alți 57 de elevi și doi membri ai personalului de la Whitchurch High School, urmează să se izoleze.

Regatul Unit

De la redeschiderea școlilor au fost depistate mai multe cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, câte unul sau două cazuri în rândul angajaților sau a copiilor. Cel puțin 11 școli din East Midlands au fost afectate de cazuri de COVID-19, unele dintre ele închizându-se complet sau parțial. Majoritatea se află în Leicester și Leicestershire, unde școlile au fost printre primele din Anglia care s-au redeschis.

În Republica Moldova majoritatea școlilor din țară au ales primul model propus de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) pentru organizarea activității – prezența fizică de 100% la școală. Din numărul total de 1.249 de școli, inclusiv cele private, 769 sau 63% au ales prezența fizică a elevilor la ore. Nicio școală nu va organiza procesul de studii exclusiv online, acest model fiind rezervat cazurilor excepționale.

Vedeți AICI descrierea celor șapte modele propuse de MECC.

Citește și: „Fără flori și cu reguli stricte impuse de autorități. Cum a arătat prima zi de școală la unele licee (VIDEO)”

În total, bilanțul din Republica Moldova a ajuns la 44.361 de cazuri. Totodată, COVID-19 a luat viața a 15 persoane, numărul de decese ajungând la 1.159.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal